февруари 22, 2024

Експерти на заседание на работната група за референдум във В. Търново: „Ако се докаже, че едно предприятие е замърсител, може да се иска актуализация на комплексното му разрешително“

0

 

Второ заседание проведе работната група за местния референдум, която трябва да изработи един, или няколко въпроса за всеобщо допитване, касаещи чистия въздух в община Велико Търново.

Този път разговорът беше доста по-експертен, а освен съветниците от различните политически групи, на заседанието дойдоха представители на РЗИ и РИОСВ, на неправителствената организация „Велико Търново за гората“, еколози и граждани.

В началото председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, който е и председател на работната група, предупреди, че ще прекъсва всеки опит за политизиране на темата. По думите му самите общински съветници са се договорили да няма партийни спекулации, а по време на срещата участниците се придържаха към това послание.

Спирдонов отчете досегашната дейност на работната група и каза, че експертна помощ може да бъде поискана от химиите от НВУ и Химическия факултет на Софийския университет. Валерия Дончева допълни, че инициативата в началото е тръгнала като проблем, провокиран от „Кроношпан“ , но всъщност е прераснала в разговор въобще за чистотата на въздуха в града.

Главният еколог на кметството Зорница Кънчева припомни, че общината има програма за управление качеството на атмосферния въздуха и съответно е направено дисперсионно моделиране което обхваща замърсителя фини прахови частици, но не и химичните съединения, общия въглерод и летливите вещества.

От РИОСВ препоръчаха да се искат по-строги норми на комплексното разрешително на дървообработващото предприятие, а съветниците припомниха, че в декларация до Изпълнителната агенция по околна среда вече са направили това. Граждани се обявиха за непрекъснат контрол на чистотата на въздуха и поискаха от РЗИ анализ как през годините са се увеличавали белодробните и асматични заболявания в общината. Такъв ще бъде предоставен на следващата среща, която бе насрочена за 14 октомври и той ще послужи за мотивировка около въпроса за референдума.

На срещата се коментираха и евентуални промени в екологичното законодателство. Присъстващите бяха единодушни, че с общи усилия на граждани, общински съвет и кмет може да се въздейства на институциите. Заместник-кметът Нейко Генчев постави въпроса за правната сила на бъдещия референдум и подчерта, че той е инструмент за създаване на обществено влияние. Но това трябва  да стане само след наличие на безспорни доказателства от къде идва замърсяването. В тази връзка се чуха мнения, че допитването трябва да съдържа повече от един въпрос. Другите теми в референдума биха могли да са замърсяванията от автомобилния поток и твърдото битово гориво.

От РИОСВ посочиха, че ако се докаже, че дървообработващото предприятие е замърсител, може да иска процедура по актуализация на комплексното разрешително.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *