ноември 28, 2022

Експерти на заседание на работната група за референдум във В. Търново: „Ако се докаже, че едно предприятие е замърсител, може да се иска актуализация на комплексното му разрешително“

 

Второ заседание проведе работната група за местния референдум, която трябва да изработи един, или няколко въпроса за всеобщо допитване, касаещи чистия въздух в община Велико Търново.

Този път разговорът беше доста по-експертен, а освен съветниците от различните политически групи, на заседанието дойдоха представители на РЗИ и РИОСВ, на неправителствената организация „Велико Търново за гората“, еколози и граждани.

В началото председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, който е и председател на работната група, предупреди, че ще прекъсва всеки опит за политизиране на темата. По думите му самите общински съветници са се договорили да няма партийни спекулации, а по време на срещата участниците се придържаха към това послание.

Спирдонов отчете досегашната дейност на работната група и каза, че експертна помощ може да бъде поискана от химиите от НВУ и Химическия факултет на Софийския университет. Валерия Дончева допълни, че инициативата в началото е тръгнала като проблем, провокиран от „Кроношпан“ , но всъщност е прераснала в разговор въобще за чистотата на въздуха в града.

Главният еколог на кметството Зорница Кънчева припомни, че общината има програма за управление качеството на атмосферния въздуха и съответно е направено дисперсионно моделиране което обхваща замърсителя фини прахови частици, но не и химичните съединения, общия въглерод и летливите вещества.

От РИОСВ препоръчаха да се искат по-строги норми на комплексното разрешително на дървообработващото предприятие, а съветниците припомниха, че в декларация до Изпълнителната агенция по околна среда вече са направили това. Граждани се обявиха за непрекъснат контрол на чистотата на въздуха и поискаха от РЗИ анализ как през годините са се увеличавали белодробните и асматични заболявания в общината. Такъв ще бъде предоставен на следващата среща, която бе насрочена за 14 октомври и той ще послужи за мотивировка около въпроса за референдума.

На срещата се коментираха и евентуални промени в екологичното законодателство. Присъстващите бяха единодушни, че с общи усилия на граждани, общински съвет и кмет може да се въздейства на институциите. Заместник-кметът Нейко Генчев постави въпроса за правната сила на бъдещия референдум и подчерта, че той е инструмент за създаване на обществено влияние. Но това трябва  да стане само след наличие на безспорни доказателства от къде идва замърсяването. В тази връзка се чуха мнения, че допитването трябва да съдържа повече от един въпрос. Другите теми в референдума биха могли да са замърсяванията от автомобилния поток и твърдото битово гориво.

От РИОСВ посочиха, че ако се докаже, че дървообработващото предприятие е замърсител, може да иска процедура по актуализация на комплексното разрешително.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *