ноември 30, 2022

Два сигнала за нарушения в изборния ден постъпиха до 16.00 ч. в РИК във Велико Търново

 

53 708 избиратели от Великотърновска област са гласували до 16.00 ч., съобщи председателят на РИК Николай Илиев, което прави 26% от хората, имащи право на глас. Най-висока е активността в община Сухиндол – 30%, следвана от тази в община Велико Търново – 29%. Най-малък е интересът към предсрочните парламентарни избори в общините Полски Тръмбеш и Стражица, където са гласували 22%.

В цифри това прави следното: 21 022 души от община Велико Търново са гласували до 16.00 ч., в община Горна Оряховица – 9 800,  в община Елена – 2 228, в община Златарица – 939 души. В община Лясковец към този час на деня до избирателните секции са отишли 2 655 човека, в община Павликени – 4 585, в община полски Тръмбеш – 2 512, в община Свищов – 6 949, в община Стражица – 2 412 и в община Сухиндол – 597 души. Право на глас в IV Многомандатен избирателен район имат 205 996 граждани.

Към същия час на предходните парламентарни избори през месец ноември 2021 г. избирателната активност отново в областта е била 26%, отчете председателят на РИК и припомни, че на по-предишния вот през юни миналата година тя е била малко по-висока – 29%.

Поради технически проблеми в три секции в областта се гласува с хартиени бюлетини, вместо с машини. Припомняме, че става дума за 9-та секция в Свищов, 20-та в Горна Оряховица и 61-ва в с. Първомайци. По думите на Илиев други сериозни проблеми с машините не е имало, с изключение на дребни казуси в някой секции, но те са решени своевременно от техниците.

Два сигнала за нарушения са постъпили в РИК в следобедните часове. Единият е за неправомерна агитация в село Недан, където председателят на комисията е вземал отношение спрямо представител на политическа партия, който е агитирал. Изборните надзорници са проверили сигнала и са установили, че действията на председателя на секционната избирателна комисия в Недан са правомерни. Дадени са указания как да продължи изборния процес, така че да няма проблеми. Вторият сигнал е постъпил около 16.00 ч. за лице с постоянен и настоящ адрес на територията на община Кюстендил, на което съвсем резонно е отказано да гласува във Велико Търново, посочи още Илиев. И уточни, че човекът е пуснал жалба, защото се чувства пренебрегнат.

По неофициалния сигнал за неправомерна агитация в две секции във Велико Търново, постъпил преди обед, представители на РИК са посетили на място Пенсионерския клуб до Ректората на ВТУ, където са разположени изборните помещения. Оказало се е, че набеденото за агитация лице изобщо не е посещавало въпросните СИК-и. Пред тях обаче има засилено полицейско присъствие, увери председателят на РИК. И припомни, че на миналогодишните избори през есента сигналите за нарушения бяха три пъти повече.

На журналистически въпрос Илиев каза, че силният вятър в цялата област не е нарушил електрозахранването в изборните помещения, с изключение на секцията в село Драганово, където обаче проблемът е бил за кратко. В момента във всички секции в областта електрозахранването е нормално, увери още Николай Илиев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *