10% е избирателната активност към 11.00 ч. в областта

0

 

10% е избирателната активност към 11.00 ч. във Великотърновска област, съобщи председателят на РИК Николай Илиев. В сравнение предишните парламентарни избори през ноември миналата година тя е с процент по-малко, а в сравнение с вота през юли 2021 г. – с 4% по-ниска.

Към същия час на предходните избори правото си на глас са упражнили 22 585 души, а днес до урните към 11.00 ч. са отишли 20 883 граждани на областта.

Както вече съобщихме, в девета секция в Свищов машината въобще не е могла да стартира, за което РИК е била уведомена още вчерашния ден. Очаквано секцията там е отворила малко по-късно, а гласуването става с хартиени бюлетини. Още две секции в Горна Оряховица са преминали от машинно към хартиено гласуване – това са 20-та секция в болницата в града, но не помощната, уточни Илиев, както и 61 –ва секция в село Първомайци. Причината отново са технически проблеми.

Към момента в РИК не са постъпили официално никакви сигнали и жалби, но надзорниците проверяват неофициално подаден сигнал за нарушения в трета и четвърта секция във Велико Търново, която се намира в сградата на Пенсионерския клуб до Ректората на ВТУ. Касае се за неправомерна агитация, поясни председателят на РИК.

Промените в състава на секционните избирателни комисии са приключили до 10.00 ч. тази сутрин. Те са над 15 заради хора, които не са се явили, а секцията в село Водолей работи с човек по-малко, което не е проблем, увери още Николай Илиев. По думите му изборният ден в областта е стартирал с още няколко дребни проблема, но техниците са реагирали адекватно.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *