Ротари клуб – Велико Търново учредява награда за благодеятел на името на инж. Банко Банков

0
Ротари клуб – Велико Търново учредява награда за благодеятел на името на инж. Банко Банков. Видният бизнесмен, общественик и дарител си отиде на 3 октомври 2021 г., малко след като навърши 70 години.
Като паст президент и активен член на Ротари клуб – Велико Търново, той е един от примерите за поколения ротарианци и за цялата общност, каза президентът на РКВТ Валентин Михайлов. Неговата инициативност и служба в полза на обществото беше заразителна, инж. Банков увлече много млади хора с идеята си, че смисълът на човешкия живот е да се раздаваш до последно, без да търсиш облаги. Затова членовете на РКВТ взехме решение в памет на нашия приятел да отличим благодеятел от Велико Търново и региона, който да не е член на Ротари, но с делата си да е допринесъл за добруването на останалите, каза още Валентин Михайлов.
Наградата – плакет и грамота, ще бъде връчвана ежегодно през юли в деня, когато представителите на международната хуманитарна организация отбелязват новата ротарианска година и се извършва ротацията на постовете в дистрикта и клубовете.
Целта ни е с този приз да отдадем почит на една голяма личност, какъвто беше инж. Банков, да поощрим и отличим тези които извършват безкористно добри дела по нестандартен и запомнящ се начин, посочват още от РКВТ. Това ще е и една от инициативите, с които най-големият и активен Ротари клуб в България ще отбележи своята 85-годишнина.
За отличието могат да бъдат номинирани личности, неправителствени или стопански организации, читалища, учебни заведения и др., като критериите и начините за определяне на носителя на приза ще бъдат оповестени предварително.
Инж. Банков е роден в село Козаревец, завършил е средно образование в Механотехникума в Г. Оряховица, а след това ВМЕИ – София, и с отличие се дипломира в института в Тула, Русия.
Той остава начело на военния завод „Аркус“ 32 години, като успоредно с това създава и развива Американския колеж Аркус”, хотел „Панорама”, автоцентър , медицински център „Аркус медикъл”, „Аркус агро” в земеделието и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *