Медици от областната болница на протест: Заплатите ни са като на служители в чистотата!

0

 

Мирен протест на лекари, медицински сестри и лаборанти се проведе днес в Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Инициативата е на КНСБ, а исканията са заплатите на специалистите в МОБАЛ да бъдат увеличени. Те протестират, защото парите, които получават, са с по 500 лева по-малко от основната заплата, заложена в колективния трудов договор.

Заплатите на медиците в МОБАЛ рязко са намалели след ковид добавката, има текучество на кадри, каза по време на протеста д-р Мая Попова, председател на синдикалната организация на КНСБ в болницата. По думите й основната  работна заплата за лекар с една специалност трябва да бъде 2000 лева, а  в момента е1037 лева.

Възнагражденията ни са като на работниците в чистотата. Аз имам 44 години стаж, полагаме с колегите по 150  часа извънреден труд, освен основния график, и получавам 820 лева основна заплата, каза Евелина Чапкънова, сестра в детското отделение. Вземам повече пари за стаж, отколкото заплата, допълни тя.

Има драстична разлика с нашите пари и тези, които вземат колегите в частните болници, посочи рентгеновият лаборант Ивелин Иванов. По думите му  самото финансиране в здравеопазването е неправилно и не трябва да се гонят брой пациенти,  за да получават специалистите добри възнаграждения. Моята заплата е 830 лева, с дежурства и допълненията получавам 1500 чисто. А има колеги в частни болници, които не падат под 2800 лв. Не смятам че работят повече от нас и са по-натоварени, добави той.

Месечно областната болница във Велико Търново получава приходи от здравната каса между 1,4 и 1,7 милиона лева, а само за сегашната основна работна заплата трябват 1,670 млн. лева. и искането на медиците за увеличение с поне 500 лева няма как да се случи, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Попов. Бюджетът на болницата не може да ги осигури. Моята цел сега е да запазя финансовата стабилност на лечебното заведение и навременното изплащане на заплатите, каза още той.

Пламен Радославов, заместник-председател на федерация „Здравеопазване“  в КНСБ  заяви, че синдикатът има искания към новия парламент и правителство за заплатите на медиците в страната, а именно още по 600 лева за лекар, 360 лева за сестра и 120 лева за санитар до сключване на новия национален рамков договор за следващата година на касата и до бюджет 2023.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *