Наградиха най-четящите великотърновци на вълнуващо тържество в Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“

0
Днес Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново тържествено обяви победителите от Лятната кампания „Ела в библиотеката“. Инициативата се състоя за шеста поредна година под патронажа на г-н Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет.
От 1-ви юни до 15-ти септември всички ученици, читатели на Регионална библиотека, се включиха в надпреварата, като кампанията имаше за цел насърчаване интереса на младото поколение към книгите. По този начин организаторите провокираха подрастващите да четат и да обогатяват своята култура и грамотност.
Гости на  събитието бяха Венцислав Спирдонов – председател на Общинския съвет във Велико Търново, заместник-кметът Нейко Генчев, Валерия-Тереза Дончева – общински съветник и председател на постоянната комисия „Образование, наука и култура”; Розалия Личева – началник на РУО, Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, Нелина Църова – директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“, Анастас Начев – предприемач и др.
Наградите за младите читатели бяха осигурени от домакините на кампанията, а също и с любезното съдействие на Венцислав Спирдонов, Валерия-Тереза Дончева, Анастас Начев и г-жа Снежана Хинова от фирма „Вали Компютърс“.
Гостите бяха приветствани от доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – гр. Велико Търново.
На тържественото награждаване бяха връчени специални награди. За личен пример организаторите отличиха Людмила Тодорова – учител в ОУ „Димитър Благоев” .Награда за устойчива работа беше присъдена на Кристина Димитрова, преподавател в занималня „Интелекти”.
Носител на Награда за активен посланик на библиотеката организаторите връчиха на Янка Ангелова, технически сътрудник в СУ „Вела Благоева”. Всички те са едни от най активните партньори на библиотеката от учителската гилдия за тази година.
Бяха присъдени и колективни награди, наречени тематично „Моето четящо семейство”. Първата беше за Габриела Голишева и Даниела Грънчарова-Голишева. Втората организаторите присъдиха на Михаил и Вероника Димови. Специална награда организаторите връчиха и на един от най-малките читатели на библиотеката за 2022 г. Георги и неговото семейство – неговите майка и баща Василена и Румен Антонови и баба Светла Георгиева.
Награда, наречена „С приятели на библиотека”, получиха Жанет Георгиева, Виктория Даалиева, Михаела Чолакова, Стела Тодорова и Деница Косева. Възпитаничките на СУ „Емилиян Станев“ със своя своеобразен „Литературен клуб” са доказателство, че библиотеката е място не само за четене на книги, но и благоприятна среда за срещи и много положителни социални контакти. Те са дългогодишни читатели, първо на детските ни отдели, а в последствие и на Средношколски отдел.
Традиционно организаторите бяха подготвили специални награди за най-малките читатели от предучилищна възраст, които посещават библиотеката с помощта на своите родители. Те бяха за Теодор Асенов, Елена Виткинова и Петър Армянов. Имаше и специални награди за активен принос на учители от Детски градини и Родителски кооператив. Те бяха както следва за Надя Каинова, Десислава Мучинова и Николина Колева, учители в Детска градина „Ален мак”, а преподавателите Росица Ивановска и Мария Балабанова от Родителски кооператив „Слънчева пътека” бяха също наградени за заслугите и приноса им към дейността на Детски отдел.
Наградата за устойчив читател отиде при Преслав Йорданов, който си я заслужи с постоянството си в ползването на всички филиали на Регионална библиотека не само по време на лятната кампания, но и през цялата година.
Финал на събитието беше обявяването на трите големи награди в различните възрастови категории. За читателите от 7 до 10 години наградата получи Владислав Каинов, ученик в 1 д клас на СУ „Емилиян Станев“, за заетите от него 111 книжки за периода на кампанията.
В категорията от 11 до 14 години отличена беше Ваяна Николова от 6 Б клас на СУ „Емилиян Станев”. Тя е заела 34 книги за периода на кампанията, а на награждаването поздрави другите участници и гости с музикално изпълнение на цигулка.
Във възрастова категория от 15 до 17 години награда беше връчена на Деница Владева, ученичка в 12 клас на ПГТ „Д-р Васил Берон“. За периода на кампанията на картона й са регистрирани 68 записани книги, което я прави първенец в нейната възрастова група.
Организаторите благодарят на всички ученици и учители, взели участие в кампанията и желаят успех в следващите издания на инициативата.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *