ноември 28, 2022

Прецедент! Университет в Индонезия се извини на преподавателка от Велико Търново, че техен човек е плагиатствал от нея

Ректорът на Университета за развитие „Панча Буди“ в Индонезия д-р Мохамед Иса Индраван поднесе личните си извинения на доц. д-р на науките Елица Петрова от Националния военен университет „Васил Левски“ за това че преподавател в ръководеното от него висше училище си е позволил да плагиатства неин научен труд. Писма с извинение за причиненото неудобство тя е получила и от издателството, пуснало на пазара в Индонезия книгата на въпросния преподавател, както и от самия него.
„Имам регистрация в системата „Гугъл наука“ и от там ми изпращат известия, когато някъде се появят цитирания на мои научни разработки – статии и учебници. Така, един ден получих съобщение, че съм цитирана от колега в Индонезия. Отворих, за да видя работата на този учен и се оказа, че цитирането въобще не е цитиране. „Цитирането“ беше директно превеждане от английски на индонезийски език на моя учебник „Генезис на стратегическия мениджмънт“, разказва доц. д.н. Елица Петрова, преподавател в катедра „Логистика на сигурността“ във Военния университет.
За да бъде сигурна, че това наистина е нейният учебник и цитатите са директен превод, тя започнала да сравнява текстовете. „Мислех, че това сравнение ще ми бъде трудно, но езиците се оказаха близки, а и господинът въобще не беше се постарал да промени дори и структурата. Така че не ми трябваше много време да сравня, аз добре познавам текста си. Учебникът ми е публикуван в лондонско издателство и е пуснат на свободен достъп в интернет. 149 страници е и не е особено приятно чувството да си видиш целия труд плагиатстван по този начин“, признава доц. д.н. Елица Петрова.
Тя решила да потърси правата си и веднага написала писмо, което адресирала до министерството на образованието в Индонезия, до министъра на образованието на Индонезия, до университета, в който авторът преподава и до издателството, което е издало „неговия труд“. И в рамките само на две седмици получила отговор от Университета, от преподавателя, който превел учебника ѝ и представил работата си като авторски труд и от издателството, което е публикувало книгата.
„Прецених, че нищо няма да изгубя, ако заявя себе си. Напротив, загубите за мен щяха да са, ако не бях реагирала на тази ситуация. Истината е, че въобще не се надявах на такава реакция и останах изненадана, когато след десетина дни получих отговор. В писмото ректорът на Университета за развитие „Панча Буди“ (Panca Budi Development University) д-р Мохамед Иса Индраван поднася личните си извинения. Освен това ме уведомява, че вече е назначил проверка и е дал срок от три дни, в които господинът да удостовери, че това е негов оригинален труд. Ако не може, да направи извинително писмо. След три дни получих извинително писмо от самия господин. Една седмица по-късно пристигна и писмото от издателството Andalan Bintang Ghonim. Особено ме впечатли краят на това извинение, в което те ми благодарят за ценния урок“, обяснява още доц. Елица Петрова.
Издателите обяснили на преподавателката, че учебникът, който съвсем наскоро е излязъл от печат, ще бъде изтеглен от пазара, ще бъде спрян и достъпът до електронния му вариант.
Преподавателката в НВУ признава, че не е целяла уволнението на преподавателя, но е настоявала те да вземат мерки, според тяхното законодателство и той да й се извини. „Получих неговото извинение и за мен то е напълно достатъчно. Удовлетворена съм и от факта, че тази кореспонденция се водеше много дипломатично, спокойно, без груби думи и без обиди“, обяснява доц. Елица Петрова. След това допълва, че преподавателят, който си е позволил да препише труда  й, е все още млад учен, макар и да не е на съвсем млада възраст. „Чест му прави, че той не използва това като оправдание, но ме помоли да му бъда ментор в негови бъдещи изяви. Твърде далеч сме един от друг, за да мога наистина да му бъда полезна и поради това се наложи да отклоня поканата. Но му писах, че бих могла да му помогна, ако той реши да публикува в бъдеще своя статия в европейско издание. И ще му съдействам с каквото мога, защото реакцията му е достойна. Така се прави – потърпевшият си търси правата, университетът назначава проверка, сгрешилият се извинява. Всичко останало не е нормална реакция“, категорична е доц. Петрова, която е изпратила на университета в Индонезия четири свои книги в знак на приятелство.
И след като всичко по случая приключило, доц. Петрова препратила цялата кореспонденция с институциите в Индонезия и на МОН в нашата страна. От там ѝ казали, че досега не са имали подобен случай, затова и тя решила да помогне за евентуални бъдещи такива случаи, като покаже пътя, който е извървяла за много кратко време.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *