Кметове от шест държави посетиха Велико Търново

0

 

 

Делегация от кметове и служители на общини и местна власт от шест държави бе на посещение във Велико Търново. Гостите от Испания, Италия, Франция, Малта, Словакия и Гърция бяха посрещнати от заместник-кмета на старопрестолния град Нейко Генчев. Той ги поздрави от името на кмета Даниел Панов, чиито ангажименти с Националното сдружение на общините в Р. България не му позволиха да присъства.

Нейко Генчев запозна своите колеги с хилядолетната история, столичния период по време на Второто българско царство, достиженията на Търновската книжовна и художествена школа и знаковите държавнически събития, случили се в Търново след Освобождението. Акцент бе поставен върху облика на Велико Търново като историческа и духовна столица, перспективите за развитие на туризма и възможностите за нови партньорства.

Гостите останаха впечатлени от крепостта Царевец и Трапезица, които формират най-големия музеен комплекс на открито на Балканите, от отличния вид на Самоводската чаршия и опазването на старинните български занаяти, както и от целесъобразните инвестиции на европейски средства в града и общината през последните години. Силен интерес те проявиха и към отношенията на Велико Търново с побратимените градове.

Посещението бе част от проект, реализиран от Община Никопол, чиито представители също бяха част от делегацията.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *