Стотици хора от близо и далеч се събраха във Велико Търново на юбилейната изложба на Христо Панев

0

Стотици хора от близо и далеч се събраха снощи в Изложбен комплекс „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново на едно знаменателно събитие. Всички те дойдоха на откриването на ретроспективната изложба „Пътят към храма“ на именития великотърновски художник Христо Панев. Повод за мащабната експозиция е неговата 80-а годишнина.

Както „Болярски новини“ писа, по традиция той отбелязва своите кръгли годишнини с големи изложби във Велико Търново и в галерията на „Шипка“ 6 в София.

Роднини, приятели, почитатели на изкуството от Велико Търново и страната изпълниха един от корпусите на изложбения комплекс, за да поздравят акад. Панев и неговото семейство.

Водещ на събитието беше актьорът Любомир Бъчваров – дългогодишен приятел на юбиляря. Той представи неговата биография и богатия му и наситен творчески път.  Бъчваров твореца като „един вечно търсещ и неспокоен дух в съвременното българско изкуство” и му пожела здраве, и да бъде благословен, за да се радва на живота и на прекрасно си семейство.

С голямо вълнение към всички присъстващи се обърна акад. Панев, който благодари на ръководството на Община Велико Търново за възможността да предостави експозицията си в изложбения комплекс. Панев сърдечно благодари на всички присъстващи, сред които и хора от родното му село Крепост. Там той, заедно с брат си Панчо в продължение на 25 години двамата изписаха над  50 сграфито пана върху обществени сгради, напълно безплатно и превърнаха димитровградското село в музей на открито.

Художникът се обърна специално към своето семейство – съпругата си Иваничка, сина си Габриел и снаха си Петя – всички художници, за да им благодари за търпението, което проявяват към неговата творческа лудост.

.„Няма по-голяма радост и удовлетворение за един художник от това да види изложбената зала препълнена от толкова много приятели, почитатели, гости и съграждани. Радвайте се на красивите неща в живота. Мисля, че изкуството е едно от тях и то допълнително обединява хората“, посочи развълнуван Христо Панев.

Заместник-кметът Нейко Генчев предаде на твореца специалните поздрави от кмета Даниел Панов. Генчев определи творбите на Панев като образец за хармония. „Възрастта е като издигане със самолет – хоризонтът се разширява, а едрите неща стават все по-дребни. Мисля, че този мъж тук е пример за това. Той непрекъснато разширява нашия хоризонт с изкуството си и ни показва как от всички неща, които изглеждат едри си струва човек да се съсредоточи и да запази едно или две от тях“, посочи Генчев. От името на кмета на Община В. Търново той връчи на акад. Панев отличието „Златна перпера на цар Иван Асен II“.

Поздравителен адрес към твореца изпрати и кметът на Димитровград Иво Димов, в чиито регион е родното село на Панев.

175 платна показва в изложбата си Христо Панев, като експозицията разкрива целия богат спектър на неговото творчество: графики, рисунки, акварели, монументални живописни платна.

Изложбата може да се види до 5 ноември.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *