Д-р Сибила Маринова се включи в маратон в подкрепа на донорството и трансплантацията

0
На 09 октомври регионалният координатор по донорство за Северен централен регион – д-р Сибила Маринова участва в Уиз еър София маратон 2022 г.
От 7 до 16 октомври, като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. – 2023 г., Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще насърчат осведомеността на хората по темата на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ На 8 октомври, чествахме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се отбелязва още от 1996 г. Тазгодишният акцент на кампанията е върху необходимостта от повишаване на обществената информираност относно значението на органното донорство и трансплантацията на органи. В тази връзка се организираха няколко събития:
В събота, 8 октомври, са се състояли двубои от Първа професионална лига. Те са преминали под лозунга „Да! За живот!“. Целта на организаторите е да се информират хората за смисъла на донорството на органи, което дава втори живот на крайно нуждаещи се пациенти.
Двубоите бяха стартирани с апел за съпричастност към каузата.
В събота, 8 октомври, осем общини осветиха фасадите на свои сгради в зелено – цветът на донорството и трансплантацията. Крепостта „Царевец“ във Велико Търново също беше осветена.
В неделя, 9 октомври, Сибила Маринова – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново и регионален координатор по донорство за Северен централен регион, участва в Уиз еър София маратон 2022. Над 30 човека сред които бяха трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата се включиха в мини маратона и казаха „Да! За живот!“. Събитието започна в 10.20 ч. на площад „Батенберг“ (пред Националната художествена галерия) и завърши пред Българска народна банка. На всички участници бяха раздадени тениски с логото на кампанията в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот“. Съпричастните с каузата заедно пробягаха символично разстояние от 42,19 м – по аналогия на цялата дължина на трасето – 42,195 км. Д-р Сибила Маринова и останали участници подкрепиха и дадоха надежда на чакащи за трансплантация, че имат втори шанс за пълноценен живот.
‘‘Донорството е шанс да дарим живот и да победим смъртта. Това е последното добро, което човек може да направи на този свят.‘‘, коментира д-р Сибила Маринова. Тя сподели, че донорството за нея е кауза, в която дълбоко вярва. ‘‘Трансплантациите са единственият шанс за живот на пациентите в краен стадий на органна недостатъчност. Трансплантацията е надежда и за близките на донора, че част от него ще остане жива и така той ще победи смъртта.‘‘, каза началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.
Кампанията ще продължи и на 11 октомври (вторник), когато от 11.00 часа в Розовата градина на София, в южната част на парковото пространство на НДК като символ на признателност към донорите и техните близки ще бъдат засадени 11 рози – равни на броя на донорските ситуации от началото на 2022 г. до днес.
Към 5 октомври за трансплантация чакат 901 жители на България. През 2022 г. в страната са направени успешно 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори живот са получили 18 човека, които са имали нужда от присаждане на орган. От януари до 5 октомври е направена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупни донори.
По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са направени 36 хиляди органни трансплантации, броят е равен на този през 2020 г. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди граждани. През 2021 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *