Провокативна скулптура, тежаща 1 тон, е сред акцентите на Есенния салон на великотърновските художници

0

Провокативна скулптура, тежаща 1 тон, наречена „Пепелник“, е един от акцентите на Есенния салон на великотърновските художници, който се открива тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Автор на фотьойла от камък с прилежащ към него пепелник е Денислав Сираков, а масивната творба днес беше доставена в залата със специална техника. 110/90/75 см са размерите на скулптурата, идеята ми беше  с нея да покажа, как може да бъде омекотен камъкът, сподели Сираков. За направата на „Пепелник“ той е използвал варовик.

 

88 автори представят над 150 свои творби в тазгодишния Есенен салон. Живопис, графики, скулптури, арт стъкло, витраж, мозайки, инсталации са част от жанровете, които показват творците. От ученици до хора на достолепна възраст са участниците, като преобладаващи са младите хора, каза Николина Джановска, член на УС на великотърновското представителство на СБХ. Тя не крие надеждата си, че повече  утвърдени художници от духовната и историческа столица на България ще припознаят Есенния салон като поле за изява, защото публиката има нужда от своите обичани творци.

Характерното за тази регионална изложба е това, че няма ограничения за жанра, големината и вида на творбите, което дава възможност на колегите да се изразят напълно свободно, посочи още Джановска.

24 разтворени обгорени книги, наредени в кръг, с вертикални обгорени елементи, е една от въздействащите инсталации в изложбата. Авторката Катерина Милушева асоциира творбата си с крах, смърт и забрава. Загубата на памет е повторение на кладите с книги, на крачка сме от тях, посочва тя.

„Лудо пиене на чай“, „Ритуал“, „Снесох, та вързах“ са имена на други инсталации, представени в Изложбени зали.

Пейзажи от Велико Търново, натюрморти, природни картини, абстракции, портрети на исторически личности са сред платната в изложбата, която  се открива тази вечер от 17,30 часа в Изложбени зали. Тогава ще бъдат наградени и най-добрите творци. Изложбата продължава до 9 ноември.

Есенният салон на художниците се организира от Представителството на СБХ във Велико Търново, с финансовата и логистична подкрепа на Общината. Тя е събитие от календара на културните събития на Община Велико Търново и  обединява ежегодно в едно пространство творби на автори от различни поколения.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *