Членове на КНСБ затвориха центъра на Велико Търново с искане за увеличение на доходите

Членове на КНСБ затвориха главната улица във Велико Търново, а основното им искане е увеличение на доходите. В събитието се включи и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикалистите издигнаха плакати с искания за минимална заплата в размер на 850 лева, достигане на 80 процента покритие на колективните трудови договори и достойно заплащане на труда.

КНСБ провежда национална кампания, която освен за увеличаване на доходите, е насочена към борба с инфлацията, която вече достига 19 %, както и запазване на работните места в условия на криза. Целта ни е: „Декемврийската ми заплата да бъде с 20 процента по-висока спрямо декемврийската ми заплата от 2021 година“, посочи Пламен Димитров. Той съобщи, че  в над 150 предприятия от частния сектор в страната вече са връчени искания за увеличение на възнагражденията или се водят преговори за това, потвърди той. Димитров е провел срещи с финансовия министър и със служебния премиер Гълъб Донев по повод бюджетното измерение на техните предложения. През следващата седмица КНСБ и КТ „Подкрепа“ са поискали среща с президента Румен Радев, за да обсъдят бюджета за следващата година.

Димитров заяви, че в цялата индустрия до средата на годината по официални данни ръстът на заплатата е с 282 лв., което е 17 % повече спрямо юни 2021 г. През второто полугодие ние смятаме, че може да се стигне до 20 – 25 % повишение В услугите картината е по-зле, там увеличението е 14 % на полугодието. Затова през тези месеци с нашите протести настояваме поне да бъде догонена инфлацията, каза още той.

Президентът на КНСБ е провел разговор с кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, който го е информирал, че сдружението иска 25 % увеличение на всички делегирани дейности и енергийни компенсации. Ключовото предложение на КНСБ е бюджетно финансираните дейности, включително и болниците, да получат енергийна компенсация до нивото на регулирания пазар и ще го защитават заедно с Националното сдружение на общините при приемането на държавния бюджет. Според Пламен Димитров исканията са реалистични и в хазната има достатъчно средства, за да се изпълнят, без това да наруши фискалната стабилност. БВП за миналата година е с 6 млрд. повече, което прави икономическия растеж на България с 50 % по-висок.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *