декември 4, 2022

Запалиха над 1500 деца и младежи от Велико Търново и региона по нетрадиционни градски спортове на открито

Над 1500 деца и младежи от Велико Търново, Елена, Свищов, и Полски Тръмбеш са се запалили да спортуват на открито и да водят здравословен начин на живот. Това е станало възможно с реализиране на дейностите по проект „Олимпиада на здравето“, финансиран с около 126 000 лева от Министерството на младежта  и спорта и реализиран от Сдружение „Идея спорт“, съобщи председателят на Сдружението Светослав Стефанов. Три месеца е продължил проектът, осъществен с помощта на 60 доброволци – студенти от ВТУ и младежи от 15 до 29 години.

Фестивали на открито и в училища в региона са били проведени в рамките на инициативата. Основата цел е била децата и младежите да се запознаят и да се включват в  нетрадиционни градски спортове – парков тенис, каране на ролели, спайкбол – мини волейбол, фитнес на открито, уличен баскетбол.

Много активни са били децата в Свищов, където дейностите са се развили в училище „Николай Катранов“ и в които са били увлечени над 500 деца и техните учители, посочи Стефанов. Не по-малък е бил интересът и в останалите общински центрове, където децата и младежите са спортували заедно с доброволците в градските паркове и игрища.

Наред с правилата на нетрадиционните спортове подрастващите са се запознали и с това как да се справят с наднорменото тегло и със здравословни проблеми чрез спорт и подходящ хранителен режим.

Допълнителните дейности по проекта са включвали разпространение на информационни материали и издаване на специално ръководство за здравословен начин на живот.

На 9 октомври във великотърновския парк „Дружба“ е бил организиран концерт с участието на първия победител от музикалния формат „Мюзик айдъл“ Теодор Койчинов и изпълнителката Дия.

Във всички дейности са участвали и многократният шампион по бокс Тинко Банабаков и капитанът на „Етър“  Здравко Илиев, които допълнително са стимулирали децата и младежите да спортуват, за да са здрави.

Във всички дейности са имали възможност да се включат и деца със специални образователни потребности, допълни Светослав Стефанов.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *