Оцветяват Царевец в лилаво като част от кампанията за предотвратяване на инсулта

0

Световният ден за борба с инсулта ще бъде отбелязан на 29 октомври под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България. На територията на община Велико Търново кампанията преминава под патронажа на кмета инж. д-р Даниел Панов.

Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес.

Асоциацията за инсулт и афазия поставя симптомите на инсулта във фокуса на общественото внимание. Освен те да бъдат разпознати, е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В инициативата се включиха много общини. На 29.10.2022 г. ще бъдат осветени общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети в лилаво крепостта „Царевец“, Община Ловеч ще освети трибагреника в средновековната крепост „Хисар“.

Иновация на кампанията е създаването на интерактивна карта на всички местоположения в страната, където могат да бъдат намерени листовки, плакати, транспаранти, билбордове или други информационни материали.

Със съдействието на кмета инж.Даниел Панов в Центъра за административно обслужване в Общината целогодишно ще можете да откриете специален щендер с листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.

Кампанията се провежда в условията на активна работа по съставянето на Национален план за борба с инсулта. В края на миналата година България се присъедини към Европейския план, като припозна една от основните му цели (заложена и в устава на  Асоциацията за инсулт и афазия), а именно намаляването на броя на инсултите с 10 % до 2030 година. Това може да се постигне с правилна превенция, отбелязват от асоциацията. Като първа и основна стъпка те препоръчват научаването на симптомите на инсулта и правилната реакция, при тяхното установяване.

През месец октомври тази година Асоциацията за инсулт и афазия стартира Национална кампания за разпространяване на адекватна информация сред населението, свързана с превенцията на инсулта. Община В. Търново се присъедини към повече от 70 общини в България, които подкрепят борбата с инсулта.

Кметът Панов заяви, че това не е еднократен акт на солидарност, а осъзната дългосрочна подкрепа. Общината и Асоциацията за инсулт и афазия планират редица съвместни дейности, които ще бъдат насочени към пострадалите от инсулт и техните семейства.

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи да отделят няколко минути, за да се запознаят със симптомите на инсулта и поведението при тяхното установяване. Те приканват българите да изтеглят и да се запознаят с приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ могат сами да определят своя риск, да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.strokeriskometer&hl=en&gl=US

https://apps.apple.com/lb/app/stroke-riskometer-aimdev/id1514083245

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно около35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и общ еството.

От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *