Родителско безхаберие и „специалисти“ във фейсбук форумите спъват безплатната кампания по силанизация на детските зъби

0

Безплатна кампания по силанизация на първите постоянни зъби на децата се провежда във Велико Търново. Напълно безболезнените и бързи манипулации се правят в Дентален център 1 в бившата стоматология и продължават до края на ноември, съобщиха управителката на Центъра д-р Мая Грашкина и д-р Цветосавка Тихова, регионален координатор на кампанията за областта.

Акцията е насочена към деца между 6 и 9 години и има за цел да бъдат предпазени детските зъби от кариеси. Постоянните зъби при децата изникват с незавършена минерализация, а емайлът узрява в устната кухина две години след пробива. Поставянето на силанти – гладък и твърд защитен слой, върху дълбоките ямки и фисури е най-ефективната профилактична мярка срещу кариеси при децата, обясни д-р Тихова. Силантите могат да спестят страдания и болка при децата, време и пари на родителите, които са свързани с пломбирането на зъбите.

Въпреки че процедурата е напълно безплатна, финансирана от Министерството на здравеопазването, и не се изисква нищо друго, освен съгласие на родителите, интересът е слаб, посочиха медиците от Денталния център. Кампанията се провежда вече за 11-а година, но през последните няколко години, особено по време на ковид пандемията, броят на децата и на силанизираните зъби драстично е намалял.

Медиците обаче продължават да се надяват тази година кампанията да е доста по-успешна, до момента тя е обхванала 3300 деца, на които са били силанизирани 12 500 зъбчета. Информационни материали се предоставят на детски градини и училища, за да се запознаят всички родители с възможностите да предпазят зъбите на децата си.

Освен неосведоменост и безхаберие на родителите относно силанизацията, проблем създават и некомпетентни мнения в социалните мрежи, особено в един от най-посещаваните форуми на майките, където упорито се тиражира мнението, че флуорът е токсичен и влияе върху нервната система. Това е напълно безпочвено, защото флуорът е най-важният елемент, който допринася съществено за здравината на зъбите. Той е естествена защита за емайла на зъбите срещу образуването на кариеси, категорични са денталните медици. Странно е, че реакцията срещу флуорната профилактика е толкова остра, при положение че дозата е абсолютно прецизирана и медицински обоснована, а няма подобна реакция към качеството на храненето на децата, споделят още медиците.

Те подчертават и друг много важен факт, а именно, че водоизточниците в България и особено в в региона на Велико Търново са много бедни на флуор и това налага неговото набавяне по допълнителен начин. Д-р Грашкина припомни за широко разпространената практика през 80-те години на децата в градините и училищата да бъде набавян флуор под формата на хапчета. И ние като деца сме пили такива, а както виждате, сме живи и здрави, посочи управителката на Дентален център 1.

Положението с детското дентално здраве в региона е много тревожно, алармираха докторките. Само в техния Център през 2020 и 2021 г. са били извадени не по-малко от 60 постоянни зъба на деца до 18-годишна възраст. Това е изключително негативна тенденция и данните са недопустими, с тревога констатира д-р Мая Грашкина.

Тя призова родителите да обърнат специално внимание на състоянието на зъбите на своите деца, като това включва правилно хранене и особено високо ниво на хигиена.

С цел повишаване на нивото на профилактиката, от 1 до 30 ноември  в Дентален център 1 във Велико Търново ще се проведат безплатни прегледи на деца до 18 години. В тях ще се включат няколко екипа, а допълнително ще бъдат оповестени телефоните за предавателни записвания. Децата ще бъдат преглеждани и за ортодонтски деформации.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *