За незаконни сметища край Ресен алармират жители на най-голямото село в община Велико Търново

0

 

 

 

Жители на най-голямото село в община Велико Търново направиха подписка, с която искат в Ресен да има площадка за разделно събиране на отпадъците. Под желанието са се подписали 57 ресенчани, а очевидно сметосъбирането става втори основен приоритет на селото след проблема с режима на водата.

Инициативният комитет от доброволци в село Ресен алармират местните институции за множество незаконни сметища за строителни и едри отпадъци, които застрашават екологията на населеното място. Те посочват, че през последните години са инициирали множество доброволчески акции с помощта на РОСВ и Община Велико Търново, които обаче не са достатъчни за премахването на боклуците. Хората искат трайно и устойчиво решение и предлагат в селото да се изгради площадка за разделно събиране на отпадъците подобна на тази в Дълга лъка в общински център. За целта е необходимо да се потърси фирма-изпълнител за заграждане на 2 дка площ и оборудване на бъдещата площадка с кантар и олекотителна постройка тип фургон за обслужващия работник.

Инициаторите са провели две срещи с кмета на селото Йорданка Колева, но от тях не са добили яснота за финансирането на въпросната дейност. Според тях подобно желание имат и жителите на околните села – Никюп, Стефан Стамболово, Водолей, Дичин, Хотница и т.н. Ресенчани декларират и готовността си за доброволен труд и съдействие, само и само незаконните сметища край селото им да бъдат премахнати.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *