Проверка на ИА „Медицински надзор“ показва: ДИК синдром е причина за смъртта на 21-годишна родилка от Горна Оряховица

0

ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулация) е причина за смъртта на 21-годишна родилка Данислава Йорданова от Горна Оряховица. Това сочи проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която е приключила с констативен протокол на 17 октомври и който съдържа 21 страници заключения. Данните от проверката оповестиха днес пред медиите директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица д-р Иван Иванов и адвокатът на лечебното заведение Касим Местан.

Припомняме, че младата жена почина след планирано секцио. На 20 август т.г.  раждането започна в болницата в Горна Оряховица, но се наложи жената да бъде транспортирана до Велико Търново след установена патология. Детето се роди в стабилно състояние.

Д-р Иванов посочи само основните констатации от протокола на проверката, защото все още тече следствие и няма как да бъдат изнесени детайли и имена.

Комисията е проверила цялостната документация и досието на родилката от постъпването й в болницата в Горна Оряховица на 20 август, до преместването й по спешност в МОБАЛ – Велико Търново на 26 август. Разпитани са били участвалите в екипа лекари и акушерки.  Поискани са независими експертни становища от професори от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и Майчин дом в София.

В горнооряховската болница реаниматор е заподозрял развитието на ДИК синдром и се е консултирал с доц. д-р Стойков, шеф на АГ-отделението във В. Търново жената да бъде транспортирана до там.

След трагичния край на родилката, в болницата в Г. Оряховица още на 1 септември е назначена вътрешна проверка със специална комисия. Тя също заключава, че действията на лекарския екип са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология, а проведените реанимационни мероприятия са били навременни правилни.

Според независимия АГ-специалист поведението на медицинските екипи, обслужвали родилката преди и след постъпването  й в болницата в Г. Оряховица, е било правилно и своевременно. Доказателство за това е и доброто общо състояние на детето след раждането.

В протокола се отбелязва, че ДИК синдромът е водеща причина за майчината смъртност от световен мащаб.  Той е неовладяем дори в лечебни бази от най-високо ниво на медицината.

По думите на проверяващите ДИК синдромът родилката не е в резултат на хирургическа грешка.

Комисията излиза със заключение, че няма констатирани нарушения.

Непосредствено след случая е започнала и проверка на Окръжна прокуратура, която трябва да установи дали има лекарска грешка, но ние не коментираме това, каза адвокат Местан.

В протокола от проверката на ИА „Медицински надзор“ се отбелязва, че нарушения няма и в работата на екипа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

Причината за смъртта на родилката –  ДИС синдромът, представлява внезапно и изключително спешно изчерпване някои фактори на кръвосъсирването в човешкия организъм, в следствие на което настъпва обилно кървене навсякъде. Той може да настъпи не само в областта на акушерството и гинекологията, а и при други заболявания. За съжаление, той не може да се предвиди. В болницата в Горна Оряховица, в която се случват по 200-300 раждания годишно, е имало само един идентичен случай преди 15 години, когато родилката е била спасена, уточни д-р Иванов.

В резултат на напрежението около този случай и обвинението на медиците, АГ отделението и цялата болница в Горна Оряховица търпят щети, има и отлив на пациенти, посочи д-р Иванов.

Майката на Данислава Елена Стоянова:

Лекарите са действали безотговорно

На пресконференцията присъства и майката на починалата родилка, която пожела също да даде изявление. Ето какво каза тя пред медиите:

„Д-р Димитрова и д-р Мануилова са имената на двете докторки, водили раждането.  Срещнахме се след смъртта на Данислава само с д-р Димитрова, която имаше крайно нагло поведение и се държа самонадеяно. Другата лекарка беше на екскурзия. Заявихте ни ни при първата среща, че ДИК синдромът е започнал един час след раждането Аз говорих с детето си два часа след секциото и тя ми каза, че през това време никой не е ходил при нея. За мен това е некомпетентност и безотговорност.

Шествията и протестите пред болницата бяха мирни, нейни приятели просто бяха запалили по една свещ,  с какво точно ви пречеха?“

Майката заяви, че още две момичета след случая с нейната дъщеря са й разказали за грубо отношение от страна на екипите, при които са раждали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *