Еко кът с биоградина създадоха в Детската градина в град Бяла черква

0

Еко кът със съоръжения за игра и биоградина беше официално открит в двора на Детска градина „Атанас Неделчев“ в град Бяла черква. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на детската градина Весела Стойкова и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

Проектът за изграждане на новия детски еко кът е реализиран в рамките на Националната кампания „Обичам природата – и аз участвам“ на тема „Зелена класна стая – към природата с любов“ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Общата стойност на проекта е 8 042 лева, в това число 7 500 лева са от финансиращата програма и 542 лева e съфинансирането от бюджета на детската градина.

С реализираните проектни дейности е изграден еко кътът, в който са монтирани две беседки с маси и пейки, детска люлка и комбинирано съоръжение, предназначени за обучение сред природата, за отдих и занимателни игри на открито. Създадена е достъпна среда и е улеснен достъпът до беседките за деца с двигателни затруднения.

Изградена е биоградина, в която са засадени билки и подправки.

Монтирани са кошчета за разделно събиране на отпадъците и два компостера за получаване на биоразградима маса,  която по-късно ще се използва за наторяване на билките и подправките в биоградината.

С дейностите, заложени по проекта, ще се даде възможност на децата да преоткрият тайните на природата чрез различни преживявания и да формират трайни навици и умения за здравословен живот, екологична култура и екологично поведение. Децата ще влязат в света на природата, ще имат възможност да я опознаят, обикнат и ще се научат как да се грижат за нея и да я опазват.

 

Директорът на детската градина Весела Стойкова благодари на всички съмишленици и спонсори на детската градина. „С откриването на новия детски кът децата на Бяла черква ще имат още едно място, на което да се забавляват в модерна, функционална и предразполагаща към креативност игрова среда. Вярваме, че те и техните родители ще оценят положените усилия, за да се промени дворното пространство на детската градина“, каза тя и подчерта, че чрез дейностите в новия кът, децата ще придобият полезни навици да се грижат за околната среда. „Надявам се в бъдеще да имаме все така общи каузи в полза на децата на града. И да не забравяме, че всяко следващо дело трябва да е по-добро от предишното“, каза тя.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *