Вандали за пореден път оскверниха паметника „Майка България“

0

Вандали за пореден път посегнаха на паметника „Майка България” във Велико Търново, като са откъртили един от щиковете на войниците. Това се случва две години след последната проява, когато злосторници отново изтръгнаха щик от войнишка фигура на композицията и го захвърлиха наблизо, явно разбрали, че той не е от месинг или друг метал, който може да им донесе някакви пари. Тогава щикът беше възстановен от скулптора Денислав Сираков, който е член на Ротари клуб – Велико Търново и поддържа традицията на великотърновските ротарианци да се грижат за централния паметник в духовната и историческа столица на България.

РКВТ е свързан с монумента от години. Кольо Дамянов – един от хората, възстановили клуба  през 90-те години, беше инициатор и реализатор на идеята за Вечния огън на паметника, който гори в памет на героите, дали живота си за свободата на България. Друг ротарианец – известният гравьор Антон Маринов, пък беше избран да реставрира и да върне блясъка на златната корона на Майка България.

През последните пет години това е поне четвърто посегателство върху щиковете, каза Денислав Сираков. За да стигнат до тях, злосторниците се качват на пет метра височина.

Щиковете са дарени от клуб „Традиция“ и ротарианците разчитат отново на родолюбивата организация, за да бъде поставена липсващата част от оръжието на войника.

Злосторници за пореден път откъртиха и чучур от ротарианската чешма в парк „Марно поле“.

Вандализмът във Велико Търново се засилва с всяка изминала година. Преди дни бяха прекършени много от младите фиданки, засадени в парк „Дружба“. Редовно сгради в центъра на града и по кварталите осъмват, ошарени с грозни надписи. Истинска напаст са и крадците на цветя от парковете и градинките. Потрошени пейки, разбити детски площадки, обърнати или запалени кошчета за боклук са редовна гледка в местата за отдих и почивка.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *