Отиде си Йордан Минчев – най-възрастният действащ адвокат в България и в Европа

0

Точно в Деня на народните будители си отиде най-възрастният действащ адвокат в България и Европа – великотърновецът Йордан Минчев. Той напусна този свят след кратко боледуване на 94 години, 66 от които посветени на адвокатската професия. През целия си професионален път Йордан Минчев е член на Великотърновската адвокатска колегия.

Наричаха бай Йордан, както уважително се обръщаха към него и клиентите му, и приятелите, и колегите му, живата история на българската адвокатура. Пътят му като адвокат преминава през три епохи от историята на България – царското време, социализма и демокрацията. Той беше истински феномен, защото работеше като действащ адвокат до последните дни в живота си, а от острия му ум и висок професионализъм се възхищаваха поколения юристи.

Преди две години, точно на рождения му ден, беше представена автобиографичната му книга „Йордан Минчев – мисия адвокат“, с автор Мила Милчева. Тя проследява интересния живот на момчето от полскотръмбешкото село Климентово до най-високите отличия на адвокатското съсловие. В спомените си Йордан Минчев се връща към студентските си години в София, когато негови преподаватели са  истински колоси на правната мисъл,  разказва за казармата и приятелството си с поета Пеньо Пенев, както и за любопитни случаи от практиката си и за живота на колегията във Велико Търново.

„Орисията ми е да правя добро и съм се старал да правя добро“, казваше Йордан Минчев.

Бог да го прости и дано е светъл пътят му към звездите! „Болярски новини“ изказва съболезнования на семейството му!

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *