Капаните в интернет дебнат отвсякъде – опитна търновска журналистка стана жертва на хакерска атака

0

 

 

Една от най-опитните търновски журналистки, при това криминален репортер с над 30 годишен стаж, стана жертва на брутална хакерска атака. Спестяваме името на колежката, но за да предпазим и други потребители на социалните мрежи, публикуваме дословно поста й, в който се разказва за разбития му профил във Фейсбук от…модерни айфони в Нигерия.

Без въобще да подозира, потърпевшата „се е сдобила“ със самоличност на… събирачи на дългове на хора от различни държави.

 

„Специалист успя едва след няколко часа да поправи стореното. Ужасът обаче е много осезателен и различни длъжници ми връщат съобщения, че са съгласни да си плащат ! Предполагам, че това ще свърши скоро, защото не получават отговори“, разказва потърпевшата колежка.

 

„Два месеца по-рано бях подложена на същия тормоз. Тогава обаче бе сменено името в профила ми, бях с 20 г. по- млада и пращах покани за запознанства на различни мъже по света! Напливът беше огромен, а ухажорите от хубави по- хубави и на различна възраст! Не стигнахме до оферти да им дам пари, за да дойдат в България и да си изтеглят солидните спестявания. Тази схема е с мними военни лекари в Ирак или Либия“, пише за патилата си журналистката.

 

„Не съм отваряла съмнителни мейли или съобщения! Ползвам Фейсбук за контакти и по работа. Ужасното обаче бе, че вторият път поправянето се оказа много трудно! Преди да ми се случи лично, съм разказвала такива истории, но не съм вярвала, че може да се случи и на мен. Не знам как хакерите правят подбора си, но явно има критерий. Вероятно има и други като мен, които се свенят да споделят преживяното. По-умни приятели от мен ме посъветваха да разкажа какво преживях, пък може и някои да ползва моя пост. Благодарна съм на опциите на Фейсбук за защита и промяна на пароли и други изисквания. Но не пожелавам на никого да му хакнат профила“, коментира още препатилата репортерка.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *