Ново поскъпване на такса битови отпадъци с 30% гласят във Велико Търново

0

 

Ново увеличение на такса битови отпадъци замисля общинската администрация във Велико Търново. Поскъпването ще е  с около 30%, при положение, че само преди една година услугата беше увеличена с 31% след разгорещени дебати в Общинския съвет, несъгласието на не малка част от местните парламентаристи и най-вече недоволството на гражданите заради качеството на сметосъбирането и сметоизвозването, което повсеместно и напълно основателно е обект на прицел и недоволство от хората.

Сега, предколедно кметът на старата столица д-р инж. Даниел Панов внася предложение за нова промяна на цифрите. Ако увеличението бъде гласувано, търновци ще плащат от 1,7промила до 2,2 за града, а отстъпката за учебните заведения и административни сгради ще падне на годишна база от 60 до 50%.

Бъдещата промяна в цените е обсъдена на среща, инициирана от кмета с представители на администрацията и ръководствата на политическите групи в местния парламент. На нея са се отзовали само представители на ГЕРБ, Демократична България и ДПС. Вероятно предложението ще бъде внесено на следващото заседание на Общинския съвет в края на ноември, въпреки че през октомври бе гласувана три годишна бюджетна прогноза, в което подобно предложение не е фигурирало.

Мотивите за исканото увеличение на такса битови отпадъци са дежурните, с които се обяснява всяко ново поскъпване в страната и в общините без значение дали става дума за стоки, услуги или храни от първа необходимост. Като аргумент кметът посочва по-високия размер на минималната работна заплата и припомня, че през 2021 г. тя беше 650 лв. , а в момента е 710 лв. Другият мотив е по-високата стойност на горивата – към ноември миналата година бензин А95 се продаваше за 2,41 лв. за литър, а сега е поне с около 40 стотинки по-скъп. Евродизелът преди 12месеца се е продавал за 2,43 ст., докато сега плащаме 3, 43 лв. на литър, а спад се забелязва единствено при пропан-бутана съответно от 1,36 лв. а литър преди година до 1, 22 лв. за л. в момента.

И така ако увеличението на такса смет бъде прието, то живеещите във Велико Търново вече ще плащат 2,2 промила на година вместо досегашните 1,7. На 7,5 промила от 6,5 ще скочи таксата за жителите на Дебелец, Килифарево, Арбанаси, Вонеща вода, Войнежа, Въглевци и Райковци. От 5,5 на 6,5 става промила за Беляковец, Леденик, Ресен, Самоводене, Балван, Водолея, Ново село, Присово, Церова Кория, Шемшево, Велчево, Ветренци, Дичин, Къпиново, Малък чифлик, Миндя, Момин сбор, Никюп, Плаково, Пчелище, Русаля, Габровци, Пъровци, Големаните, Емен и Ялово.

2 промила вместо досегашните 1,5 такса смет ще плаща Шереметя и другите населени места и сгради извън регулация, а промилът за нежилищни имоти на физически и юридически лица остава 6,0 колкото и след поскъпването през миналата година.

С други думи ако сега за гарсониера  от 58 кв. м. търновци плащаха около 60.00 лв. годишно с новото увеличение таксата ще е се приближи до 100 лв. Естествено, налогът ще се покачва с увеличаване на квадратурата на жилището, което обаче може и да не е обитаемо. Затова от години граждани, неправителствени организации и експерти коментират, че е крайно време реално да се въведе принципа: колкото повече замърсяваш, толкова повече плащаш. Само че при сегашната нестабилна политическа ситуация това за пореден път ще си остане само добро намерение, нищо че е европейска практика.

Впрочем колкото и обосновано да е намерението на местната администрация и кмета да се повиши цената на услугата, докато търновци не видят осезателно повишаване на услугата, неодобрението и негативните коментари ще са факт. А в града цели три фирми!!! се грижат за чистотата. Това са  Общинското предприятие „Зелени системи“, чиито служители геройски въртят метлите и лято, и зима, но без особен успех, заради примитивната техника и въпреки усърдието им, както и две частни дружества…

Снимка: архив

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *