Млади социалисти спасяват историята на унищожената Гимназия по машиностроене в Дебелец

0

 

Младежи от БСП спасяват историята на унищожената Гимназия по машиностроене в Дебелец. Младите социалисти събраха книги, табла и стари снимки, които бяха разпръснати в изпотрошените стаи на училището и ги предадоха за съхранение в библиотеката на читалището в града.

„Решихме да съберем старите книги, снимки и учебници, защото в противен случай  се пилее историята на училището. Достъпът до сградата е свободен, след като Общината я е оставила на произвола на съдбата и без никаква охрана. Тъжно е да гледаш как портретите на велики българи се търкалят по земята, обградени от изпражнения и чакащи да станат разпалка за огъня на поредния вандал“, сподели председателят на Младежкото обединение на БСП във Велико Търново Жулиета Войнова.

През септември младите социалисти почистиха паметника на Никола Вапцаров, който се намира в двора на училището. Той беше обрасъл с храсти, а алеите му бяха заринати с пръст. Именно тогава се ражда и идеята за събиране на книгите и снимките, които са разпръснати във всички стаи.

Младите социалисти обаче предупреждават, че в някогашните класни стаи има още много табла, чертежи, схеми и други ценни предмети, които са събирани с десетилетия. Освен това те сезират и компетентните органи, защото навсякъде в училището са разпилени стари дневници и дипломи, в които има лични данни.

„Състоянието на училището е проекция на цялата ни държава. Днес не спираме да си задаваме въпроси защо закритата през 2012г. гимназия беше оставена без охрана и разграбена пред погледа на властта. Кой носи отговорност за това и каква е целта на безхаберието“, питат младите социалисти.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *