Традиционни изкуства и модерни технологии си дават среща в изложба във Велико Търново, представена от три поколения художници

0
Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“  ще бъде открита в петък, 11 ноември, в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.
Експозицията представя творческите търсения на художници от три поколения. Идеята за нея е плод на сътрудничеството между Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и майсторите от Самоводската чаршия във Велико Търново.
Кураторската селекция цели да създаде атмосфера на приемственост между автори, работещи в многообразие от стилове, изразни средства и концепти. Най-младите са ученици от художествени училища в страната – Казанлък, Плевен, Сливен, Пловдив, Русе, Варна и СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново. Те бяха привлечени към идеята, като участваха в творчески работилници, водени от университетски преподаватели и занаятчии.
Представени са и художници и студенти, които тепърва се изавяват пред публика. Поканени са и утвърдени автори и преподаватели от три висши учебни заведения – Великотърновски университет, Художествена академия – Чечин, Полша, Университет по изкуствата в Познан, Полша и Политехнически институт на Кастело Бранко, Португалия.
Някои от най-изявените автори са проф. д-р Светослав Косев, доц. д-р Красимира Друмева, проф. Андреас Гускос, проф. Анджей Банахович, проф. Аркадиуш Марчинковски, доц. Пенъо Пенев, гл. ас. д-р Атанас Марков, ас. д-р Симеон Желев, гл. ас. д-р Радимира Йорданова, Красимир Сивов, Боряна Мочева, Радек Нагай, Полина Станчева, Петър Чучулигов и мн. др.
Концепцията на изложбата има за цел да създаде мост на колаборации между творчество и технологии, да възроди класически занаятчийски техники и да ги трансформира в изразно средство на съвременното изкуство.
Представените художествени произведения са вдъхновени от стари техники на печат, от българския фолклор и идентичност, така и от дигитални инструменти за пресъздаване на авторски идеи. Особено интересна е свободата на изразните средства, които съчетават уникалният рисунък с компютърно генерирани изображения. Авторите толкова виртуозно боравят с най-съвременния софтуер, че е трудно да се различи класическата живопис от дигиталната рисунка.
Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд култура.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *