КОНФЛИКТИ: Сдружение „Приятели на животните“ няма да участва в Коледния благотворителен базар във В. Търново заради непосилен наем от 1 000 лв.

0

 

 

Напрежение около Коледения базар във Велико Търново е на път да помрачи традиционната инициатива, която вече няколко години радва жителите и гостите на града. Базарът, който има и благотворителни функции, ще заработи в парк „Марно поле“ в болярския град на първи декември и ще поема посетители до 1 януари следващата година. Според управителя на общинското търговско дружество „Царевград Търнов“ ЕООД Борислав Йорданов тази година къщичките, където търговци и производители ще продават своите стоки, ще са рекорден брой – 61 и това ще е най-големия базар в страната. Само че наредбата за търговската дейност в общината ограничава дружеството и то вече няма възможност да отпуска безплатни къщички за благотворителност на различни организации. Една от тях е сдружението „Приятели на животните“, което полага грижи за бездомни кучета и котки във Велико Търново, съобщиха в социалните мрежи представители на организацията. Те твърдят, че наемът, макар и с отстъпка от 600 лв., е непосилен за тях, което поставя под съмнение участието им в тазгодишното издание на базара. Доброволците – приятели на животните години наред са продавали ръчно изработени сувенири, а със средствата от тях са правили безплатни кастрации на улични животни и са подпомагали общинския кучешки приют.

 

Пред „Болярски новини“ управителят на „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов потвърди за казуса. По думите му обаче напрежението е изкуствено, а дружеството години наред е работило добре със сдружението. Сега наемът на една къщичка е 1 600 лв., като фирмата прави отстъпка и може да предостави една от къщичките на организацията срещу наем от 1000 лв.

 

Миналата година „Приятели на животните“ бяха наели по-малко помещение, което обаче е създало огромно неудобство. В него е нямало място за сувенирите, стоките са се мокрили и повреждали, затова тази година те са поискали голяма къщичка, но от дружеството са отказали да им я предоставят безвъзмездно, потвърдиха и двете страни.

 

Според управителя ако се съберат достатъчно заявления в следващите няколко дни ще бъде отдадена една къщичка на всички организации, занимаващи се с благотворителност, които да си направят график и да продават, както и в предишни години, своите стоки и сувенири. Дали това ще стане още не е ясно, но от „Приятели за животните“ твърдят, че наемът от 1 000 лв. за тях е непосилен и вече обявиха кампания за подкрепа. Те призоваха за помощ местни фирми и физически лица, за да могат да се съберат 1 000 лв. за наем. А реакцията на общинското търговско дружество провокира негативни коментари от страна на търновци:

„Общината следва да насърчава подобни благотворителни мероприятия, които освен всичко друго помагат именно на самия град с проблема относно бездомните животни по улиците. „Приятели на животнитевършат изключително много за каузата –  кастрации, промотиране на осиновяването от общинския приют и т.н. А събраните от базара пари се ползват пряко за бездомните животни, която са отговорност на Община Велико Търново“, гласят част от мненията по темата.

 

 

„Градът е пълен с бездомни животинки , без значение кучета или котки. Пред блока има поне 6-7 котки , които идват и гледайки към терасата ни , знаят че ще бъдат нахранени и ние това и правим , но въпреки всичко тези животинки могат да не оцелеят през зимата и има още много като тях , които няма да бъдат нахранени от никого и ще страдат по улиците. Общината би следвало да застава зад такива организации за събиране на пари за бездомни животни и тяхното лечение , вместо да се чудят колко пари да искат за наеми и то на базар с благотворителна цел“, пише в социалната мрежа и друг търновец.

 

От друга страна обаче от Общинското търговско дружество заявяват, че са направили съответната отстъпка от наемната цена и задават риторичния въпрос какво ще стане ако се явят десетки благотворителни организации с искане да ползват безплатно цялата площ на базара. И още – как после ще оправдават финансовите си резултати пред Общинския съвет, който им е принципал…

 

По твърденията на „Приятели на животните“ обаче дори и 1000 лв. наем са непосилни за тях – това са: 66 чувала с кучешки гранули или 45 чувала с котешки гранули или 14 кастрации на бездомни женски котки или 2 операции на тежко пострадали животни…

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *