С над 40 % намаляха загубите на вода след подмяната на водопровода в с. Българско Сливово

430 метра водопроводна мрежа е подменена в свищовското село Совата

След приключване на първия етап от подмяната на хранителния и довеждащ водопровод в свищовското село Българско Сливово, вече се отчита положителния ефект от наложителния ремонт. По информация на ВиК „Йовковци“, район Свищов, с полагането на новата 2,4 км водопреносна мрежа загубите на вода са драстично намалели и значително се е увеличило налягането.

От ВиК дружеството уточняват, че преди извършване на ремонтните дейности, за задоволяване потребностите на населението са били необходими 950 куб. м. за денонощие, а след приключване на първия етап от ремонта вече са достатъчни 520 куб. м. за 24 часа. Вследствие на това са изключени два от кладенците за водоподаване, а загубите на вода след подмяната на водопровода в с. Българско Сливово са намалели с повече от 40%.

До седмица се очаква да бъде решен и въпросът с недостига на вода до високите части на населеното място.

В с. Българско Сливово предстои изпълнението на втори етап от дейностите, свързани с обновяването на ВиК инфраструктурата, в който ще бъдат подменени 1650 м хранителен водопровод и 360 м напорен. Инвестициите направени за село Българско Сливово са осигурени от МРРБ и са в размер 680 хиляди лева без ДДС.

В последния ден на месец октомври в село Совата, община Свищов стартира дългоочакваният авариен ремонт по подмяна на 1200 метра ВиК инфраструктурата на населеното място. Към момента са извършени ремонтни дейности на 430 метра водопроводна мрежа. Това включва подмяната на 250 метра хранителен водопровод, с разпределителна шахта и 180 метра водопроводна мрежа в селото. Предстои подмяната на още 800 метра водопровод, за който ще се търси допълнително финансиране.

Към момента ремонтните дейности възлизат на 85 000 лв. без ДДС.

За да се осигури средства за подмяната на амортизиралата водопроводна мрежа в с. Совата и останалите населени места на своята територия, Община Свищов е изготвила аргументирано искане до МРРБ за отпускане на допълнителни средства за 2023 година, с които да реши окончателно проблема с безводието.

Припомняме, че Община Свищов има дългогодишен проблем с водоснабдяването на населените си места, като в с. Совата той ескалира до въвеждане на бедствено положение в две поредни години. Кметът на Генчо Генчев алармира институциите на областно и национално ниво за безизходицата, в която се намират жителите на редица села и това доведе до стартиране на ремонтни дейности, чието успешно приключване ще осигури нормално водоподаване и спокоен живот на хората.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *