Инвестиционното предложение за изграждане на фотоволтаичен парк в с. Леденик – на поправителен!

0

 

 

Инвестиционното предложение за изграждане на фотоволтаичен парк във великотърновското село Ледник отвива на поправителен. Областният управител инж. Георги Гугучков го върна за ново разглеждане в Общинския съвет на старата столица със заповед от 04-10834 от 11-ти ноември тази година.

Мотивите са няколко. Съветът е приел решение №1134 от 27 октомври тази година с 22 гласа „за“, 9 „против“ и 3 „въздържали се“, но за предложението на кмета е трябвало да гласуват най-малко 25 „за“ от всичките 37 съветници. Това е така, защото някои от решенията за разпореждане на общинско имущество минават само ако две трети от местните парламентаристи го одобрят, а не с обикновено мнозинство / повече от присъстващите в зала/.

Освен това решението, което предизвика скандал, а групата на БСП напусна залата, попада и в специалните закони и нормативи за поддържане на резерв от постоянно затревени площи. Т.е. в обосновката за гласуването липсват данни дали ще се получи недостиг на земя на нуждите на животновъдите в Леденик, той като инвестиционното намерение засяга точно тези земи, а законът изисква подобна справка.Според юридическия екип на Областна администрация не са представени данни за наличието, респективно за поддържането на резерв от земи за отглеждане на животни.

Припомняме, че намерението на търговищка фирма да инвестира в направата на фотоволтаичен парк в село Леденик разбуни духовете преди месец. То бе „претупано“ от мнозинството в местния парламент и въпреки липсата на положително становище от кмета на селото бе прието от мнозинството, след повече от час ожесточени дебати. На сесията тогава присъстваха и представители от селото, които се обявиха категорично против. Те внесоха протестна подписка, подкрепена от над 160 жители на населеното място. Хората настояваха за обществено обсъждане, както и за гаранции, че подобна инвестиция няма да наруши екологичното равновесие и да застраши живота и здравето им. По време на дебатите няколко пъти се настоя точката да бъде отложена до прецизирането й и докато компетентните институции не дадат разяснения, но мнозинството отхвърли това.

В отрицателен вот съветникът д-р Мавроди Калейнски призова областния управител да върне решението, а няколко дни по-късно друг негов колега – Димитър Чолаков входира до губернатора писмено заявление със същото искане.  Те, както и други съветници, настояваха, че не е посочена възмездността на бъдещата сделка, въпреки, че предложението бе да се учреди право на строеж за фирмата – инвеститор за срок от 40 години.

В заявлението на Димитър Чолаков се казва и още нещо, твърде любопитно:

„Не е анализирано след изтичане на учреденото право на строеж какво се случва със строежа? Не ясно каква ще е съдбата на фотоволтаичните инсталации (панели и др.) – ще е възможно ли те да се използват предвид експлоатационните им характеристики и ако не, за чия сметка ще бъдат разходите по демонтажа, съхранението и рециклирането им. При липсата на такъв анализ и взето въз основа на него решение, възникват обосновани притеснения, че след изтичане на срока общинските имоти ще се превърнат в гробище на фотоволтаични панели, опасни, както за околната среда, така и за близко разположените частни имоти, за обезопасяването и отстраняването на които Общината ще носи отговорност, включително финансови тежести“…

След като областния управител върна сделката, мнозинството има тежка задача. А тя е да убеди търновци и най-вече леденчани, че предложението не е „стъкмено“ за само една конкретна фирма – без търг и конкурс, както беше записано в предложението на кмета. И че в него няма и намек за корупционно облагодетелстване на всички, които вдигнаха ръка „за“, прибързано, нищо че в комисиите преди това яростно се обявяваха против инвестиционното намерение.

Предстои нова порция дебати.  Дали и този път те ще бъдат съпроводени с напрежение, недоволство и взаимни подозрения – ще стане ясно на сесията на местния парламент в края на месец ноември.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *