декември 4, 2022

Къща-музей „Петко Рачев Славейков“ приема безплатно посетители на 17 ноември

 

 

Родната къща-музей на  Петко Рачев Славейков във Велико Търново ще е отворена за безплатни посещения на 17  ноември т.г., по повод 195 години от рождението на бележития българин. Документалната експозиция може да бъде разгледана от 9,00 ч. до 13,00 ч.

Петко Рачев Славейков е роден във Велико Търново на 17 ноември 1827 г. През 1843 г. започва учителска му дейност. Той е един от най-активните ръководители на борбата за независима българска църква. Участник в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. През 1879 г. е депутат в Учредителното събрание, деен участник в изработването на Търновската конституция. Умира през 1895 г.

Петко Р. Славейков е бележит поет и писател, един от създателите на новобългарският книжовен език, талантлив журналист, издател на българския възрожденски периодичен печат и общественик.

Родната къща на възрожденския поет и общественик е реставрирана през 1971 г. и е музей с документална експозиция, посветена на живота и делото на Славейков. Пред нея е поставен паметник, изработен от скулптора Благой Илиев.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *