декември 4, 2022

Вдъхновяваща кампания „Почтеният човек“ започва в град Елена

В навечерието на своята 160-годишнина екипът на Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“ открива кампания за номиниране на „Почтеният човек“ за 2022 година. Идеята на инициаторите е да започнем да търсим и показваме почтените хора на нашето общество, за да се опитаме да възпитаме тази забравена човешка ценност в следващите поколения.
Кампанията ще се провежда ежегодно, а в края на всяка календарна година НЧ „Напредък – Елена – 1863“ ще присъжда този приз, излъчен от обществото.
Нека всички ние се огледаме около себе си, в дома си, при съседите, сред колегите, на улицата или в парка, за онези хора, които със свое дело, безкористно и тихо са променили нечий живот, помогнали са на някого в беда, безвъзмездно са съградили нещо за обществото.
Нека отдадем своето уважение към хората, които с делата си ни мотивират и ни дават свободата да вярваме, че наоколо има красота и добрина!, призовават от читалището.
Все повече почтеността у нас започва да липсва, а за почтените хора дори не се говори. Друг морал се „насади” в обществото ни.
На почтеността се гледа като на изживяло времето си благородство, а почтените хора ги смятат за демоде, дори за наивни глупаци.
Истината е, че преди почтеността е била водеща благодетел, защото хората са държали на едното си честно име. Били са почтени, без да говорят за това. Такъв е бил моралът, такива са били обществените порядки! Така са били възпитани и така са възпитавали и те своите деца. Почтеността се е предавала от поколение на поколение, но тихо, скромно и безрезервно.
Но ние знаем, че почтеността не е изчезнала! Тя тихо и скромно пак съществува. Има ги почтените хора, те излъчват сияние, което не всеки забелязва. Те правят живота светъл, хубав, красив! Те ни дават вяра и надежда за бъдещето, подчертават още от културната институция, организатор на кампанията.
Всеки може да номинира „Почтеният човек“ на гр. Елена, съгласно своите лични усещания за тази дума. Това може да бъде всеки, без възрастови, етнически, религиозни и каквито и да било ограничения.
Направи своето предложение/ предложения като изпратиш кратък текст с името на личността, която те е вдъхновила, както и делото, което те е впечатлило на e-mail: napredak_elena@abv.bg, на страницата на Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“ – гр. Елена във facebook, по пощата или на място, на адрес 5070 гр. Елена, ул. „Стоян Михайловски“ № 2, посочват още от читалището.
Крайният скор е 15 декември 2022 г.
От 16 до 28 декември ще бъде извършено гласуване за номинираните личности онлайн и нарочно място за гласуване пред Читалището. Номинираните ще бъдат представени със снимка (само след изрично тяхно съгласие) и с описанието, което е подадено в мотивационните текстове.
На празничния новогодишен концерт на Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“ – гр. Елена ще бъдат обявени всички номинирани най-вдъхновяващи с примера си личности, както и удостоеният за „Почтеният Човек“ на гр. Елена за 2022 г.
Почтените хора не са изчезващи видове!
Нека заедно да ги намерим !, казват още сърцатите инициатори.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *