Социалната дирекция в Община Велико Търново отново е сред отличниците в страната. Екипът получи награда за проекта си „Грижа в дома”

0

Поредно отличие получи за своята дейност Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново. Екипът е награден с грамота от Министерството на  труда и социалната политика  за най-бърз старт на мерки за новия програмен период 2021-2027 година. Грамотата беше връчена преди няколко дена  дни от заместник-министъра  Наталия Ефремова на заместник-кмета по хуманитарните дейности Нейко Генчев, който днес от своя страна я предаде на директора на социалната дирекция в Общината Росица Димитрова и на нейния екип.

Програма „Развитие на човешките ресурси“ е първата, която се отваря на новия програмен период 2021-2027 година, а Община Велико Търново е сред първите четири, които вече имат подписани договори по нея, посочи Нейко Генчев. Той лично благодари на Росица Димитрова и на екипа й, които са еталон за социална работа в цяла България, а самата Димитрова определи като най-добрия социален експерт в страната.

Общата стойност на отпуснатите финансови средства  по проекта „Грижа в дома в Община Велико Търново“  е в размер на 1 763 341,80 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ беше подписан на 7 ноември т.г.  Проектните дейности стартираха, и са за период от 12 месеца, съобщи Росица Димитрова.

В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде осигурена грижа в домашна среда на над 330 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

Основната цел на проект „Грижа в дома в Община Велико Търново“ е да продължи осигуряването на подкрепа в домашна среда за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, като по този начин се защитава обществения интерес и се отговаря на нуждите на населението. Изпълнението на дейностите ще разшири възможностите за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, Целта ни е да достигнем  до най-уязвимите групи от населението, които ще получат навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности, чрез предоставяне на богат спектър от услуги в домашна среда, посочи Димитрова.

Дейностите включват:

– Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

– Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е също така заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

– Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост.

За осъществяване на заложените дейности се предвижда да бъдат назначени над 65 лица, в т.ч. координатори, социални работници, психолог, медицински сестри, домашни санитари и шофьори.

В изпълнение на проектните дейности ще бъдат осигурени и супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

От стартиране на проектните дейности до настоящия момент грижа в домашна среда се предоставя в 17 населени места, на 191 лица от целевата група, като 188 от тях са ползвали патронажна грижа до 06.11.2022 г.

В изпълнение на проектните дейности до настоящия момент са назначени 26 лица – 2 социални работници, 1 психолог, 3 медицински сестри, 2 шофьори и 18 домашни санитари. Всички са изпълнявали длъжности по приключилия на 06.11.2022 г. проект „Патронажна грижа + в Община Велико Търново, Компонент 2“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *