Екологичен експертен съвет ще решава на 24 ноември съдбата на завода за изгаряне на отпадъци край Върбовка. Стягат се нови протести

0

default

20 300 човека от три области се обявиха против инвестицията на „Петрургия”

 

20 300 човека от три области от общините Павликени, Сухиндол, Севлиево, Левски и Велико Търново  са се включили в подписки против инвестиционното намерение на фирма „Петрургия” да изгради завод за каменна вата край павликенското село Върбовка. По план заводът за 420 млн. евро ще бъде захранван с RDF гориво чрез изгаряне на битови отпадъци.

Осем протестни писма са постъпили до различни държавни институции – МОСВ, Областна управа – Велико Търново, РИОСВ – В. Търново  и др. Против намерението на фирмата са се обявили над 50 действащи фирми на територията на община Павликени, над 50 здравни работници – лекари, медицински сестри и санитари от болницата в Павликени, 29 животновъди, 53 пчелари,  над 20 артисти, художници, фотографи и др, Регионалният фермерски съюз, Асоциацията на производителите на декоративни растения, над 12 действащи юристи – съдии, прокурори, адвокати и нотариуси от Павликени и региона.

Данните изнесоха днес от Гражданско сдружение „Ти решаваш”, които организираха пресконференция, а поводът е свикването на Експертен екологичен съвет, който ще заседава на 24 ноември т.г в РИОСВ, Велико Търново. Той трябва да вземе решение за наболелия казус със завода, който според сдружението обрича на екологична катастрофа огромен район на територията на няколко области.

На предишното заседание Екологичният експертен съвет одобри инвестицията, въпреки приетата декларация от ОбС в Павликени против нея, а сред гласовете „за” бяха и тези на  заместник-кмета на община Павликени и кмета на Върбовка, каза Димитър Димитров от сдружението.

После директорът на РИОСВ върна за повторно разглеждане доклада за оценка на въздействието върху околната среда на бъдещия завод за каменна вата.

Димитров припомни, че общо в инсталацията ще постъпват 56 тона на час модифицирани горива от отпадъци (RDF) или 1 344 тона за денонощие. Това са повече от 67 камиона по 20 тона полезен товар всеки ден. Допълнителни са отпадъците от производството – прах и шлака, които трябва да бъдат извозени от допълнителни камиони до друго депо.

Огромен е проблемът и с водата, която трябва да захранва инсенераторите за изгаряне, защото и това лято община Павликени преживя безводие и много села бяха на воден режим.

Адвокат Христо Дишев посочи, че бъдещият завод трябва да се простира на площ от 280 дка, която е почти три пъти по-голяма от тази на „Идеал Стандарт” край Севливо, а коминът по план трябва са се извисява на 48,5 м. височина. Ясно, че от това ще бъде пряко засегнат и град Велико Търново, каза още юристът.

Гражданско сдружение „Ти решаваш” организира на 21 ноември от 17.30 часа открита среща в НЧ „Братство” в Павликени, на която са поканени жители на общините, засегнати от бъдещата инвестиция, кметове, общински съветници и  журналисти, на която отново ще бъде обсъден проблема със заявената инвестиция от „Петрургия”.

В деня, когато когато ще заседава Екологичният експертен съвет  – 24 ноември, сдружението организира и мирен протест пред сградата на РОСВ – Велико Търново.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *