Великотърновският театър ще почете 110-годишнината на Парашкев Хаджиев с мюзикъла „Службогонци“

0
С мюзикъла «Службогонци» великотърновският театър ще почете 110-годишнината от рождението на Парашкев Хаджиев. Празничната вечер със спектакъла на големия български композитор ще се проведе на 22 ноември /вторник/ от 19 часа в голяма зала на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“.
Проф. Парашкев Хаджиев е сред най-влиятелните фигури в развитието на българската музика – виден музикален теоретик и педагог, изключително ерудирана личност. Със своята разностранна творческа, педагогическа и обществена дейност той безспорно е сред имената, които формират професионалния облик на българската музика и българската музикална култура в средата на ХХ век.
Парашкев Хаджиев ще остане в историята като най-продуктивния български композитор на музикално-сценични творби. Автор е на 21 опери, сред които са «Луд гидия», «Албена», «Мария Десислава», 6 оперети и 2 мюзикъла, 1 балет, както и на 5 оперети за деца. Всички български музикални театри и сега играят неговите произведения. Повече от 150 са премиерите на неговите творби у нас и в чужбина – в Румъния, Русия, Полша, Чехия, Германия, Белгия.
Мюзикълът „Службогонци“ е сред обичаните заглавия в репертоара на Музикално-драматичния театър във Велико Търново. Спектакълът е посветен на две знакови годишнини, които МДТ празнува през 2022 г. – 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. „Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града. От тогава, вече 50 години, мюзикълът не слиза от афиша на великотърновския театър.
В спектакъла, създаден по едноименната комедия на Иван Вазов и либрето на Банчо Банов, сега участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ «Константин Кисимов». Режисьор е Гълъб Бочуков, който е автор и на сценичната версия на мюзикъла. Диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, хормайстор е Яница Първанова, а концертмайстор – Милена Байнова.
Мюзикълът е сред най-добрите национални жанрови образци и съчетава неувяхващо актуален сюжет с музикална драматургия. Спектакълът е своеобразен фойерверк от запомнящи се мелодии, колоритни тембри, характерни танци, зрелищни ситуации, които увличат с патоса, жизнеността и динамиката си. Валсове, танга, фокстроти, наред с неравноделните български ритми, са само малка част от едно ярко сатирично представление с гротескови нюанси, будещо смях и размисъл.
Билети за мюзикъла «Службогонци», който ще се играе на 22 ноември от 19 часа, се продават на касата на театъра, както и онлайн на сайта https://teatarvtarnovo.com/.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *