Д-р Николай Мойнов: „Гордея се с всеки оздравял пациент!“

Тази година д-р Николай Мойнов получи признанието „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос на специалист‘‘ от Районната лекарска колегия на БЛС – Велико Търново.

Д-р Николай Мойнов е началник на отделението по неврохирургия към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, Велико Търново. Дипломира се в Медицинския университет в Прага, Чехословакия.  Той придобива две специалности – през  1988 г. защитава специалност обща хирургия, през  1991 г.  неврохирургия.

Д-р Мойнов е признат както в България, така и в чужбина. От 2001 г. до 2013 г. практикува и преподава неврохирургия в Гана. След като натрупва богат международен опит като лекар и като преподавател, д-р Мойнов се връща в България, за да възстанови неврохирургията към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново, която по това време е закрита.

„Д-р Николай Мойнов е един дългогодишен специалист, от който болницата има изключително голяма нужда. Той е медик, който е посветил живота си да лекува. След като е работил в чужбина дълго време, където също се е отличил с висок професионализъм, се връща при нас, за да отдаде сили и талант на неврохирургията. Д-р Мойнов е избрал нелекия път да работи в една изостанала Африканска страна, вместо да търси удобствата на реномирана болница.“, коментира изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов.

Д-р Мойнов, болницата, в която работите, носи името на д-р Стефан Черкезов, спасил живота на 47 човека, жертвайки себе си. Кои според вас са нравствените ценности, които той ви е завещал?

– Д-р Стефан Черкезов е състудент на моя баща д-р Минчо Мойнов дмн. Най-важната нравствена ценност, която той ни завещава е, че човешкият живот трябва да бъде спасен, дори с цената на своя.

– Кое ви мотивира да работите в тази специалност?

– Желанието да помагам на хората, да виждам резултатите от многогодишния си труд.

– Как оценявате екипната работа в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ?

– Медицината е работа в екип. Дейността по диагностиката и лечението на всеки болен включва работата на различни специалисти, в това число лабораторни, образни изследвания и консултации.

– Kаква е ролята на технологиите в медицината?

– В съвременния свят технологиите отразяват напредъка на науката и имат голямо значение за оптимизиране на диагностичната и оперативната дейност. Не трябва да се забравя, че за добрия резултат от тези дейности е необходима намесата на компетентен и добре обучен специалист.

– С кое свое постижение се гордеете?

– Гордея се с всеки оздравял пациент.

– Какви са перспективите пред медицината по принцип и във вашата област?

– Обучение на млади кадри, които да продължат и доразвият постигнатото от нас.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *