Млад учител от Велико Търново стана харизанин в Зографския манастир в Атон

0
Учителят по история и цивилизации  от Профилираната езикова гимназия във Велико Търново Драгомир Дачев стана харизанин на Зографския манастир в Атон, а след завръщането си дари луксозно издание на „История славянобългарска“ на ПЕГ.  Младият преподавател дари труда си за около седмица в българската обител на Света гора.
Мечтата да посети Атон е още от студентските години, когато негов преподавател по история във ВТУ е покойният проф. д-р Иван Стоянов. В продължение на 5 дена учителят е в трапезарията на Светата обител и помага за сервирането и отсервирането на близо 160 души, от които 40 монаси. Останалите са работници, наети за различни строително-ремонтни дейности, харизани и поклонници.
rbt
„Традицията на харизанството съществува от векове в православната църква и се изразява в доброволното подпомагане на храмове и манастири. Възнамерявах да остана за по-дълъг период от време, но заради професията и моите ученици това е трудно. Монасите стават много рано, още в 3 часа след полунощ. За всички храненето за обяд и вечеря започва и завършва едновременно, когато на трапезата седне игуменът на манастира и даде знак. Продължава кратко време с идеята, че е жизнен процес, а не наслада за душата. Консумират се постни ястия, разрешени са вода и вино. Придвижването на територията на манастира за всички е само с дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони през цялата година и при извършването на всички дейности. Позволих си да използвам телефон за разговори само два пъти, за да се чуя със съпругата и родителите ми“, разказа учителят. По време на престоя си в Зографския манастир е посетил намиращите се там покои на цар Борис Трети и пещерата, в която е живял св. Козма.
След завръщането си Драгомир Дачев дари на гимназията, която е завършил и в която преподава, луксозно издание на „История славянобългарска“, отпечатано от Зографската света обител. Сега учителят си е поставил за цел да инициира препис на Паисиевата творба, в който да се включат ученици от гимназията, а завършеният вариант с техните имена да се съхранява в библиотеката на училището.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *