Иван Панайотов увековечи в книга 50 легендарни търновци, прославили България

0

50 забележителни личности – родени, или неразривно свързани с Велико Търново, увековечи в книга Иван Панайотов. Историк по образование и бивш заместник-кмет на В. Търново, Джовани, както го познават съгражданите му, е посветил близо 30 години на изследователския труд по събиране и издирване на данни за хора, прославили старата столица и България по света, сред тях  и незаслужено забравени личности. Някои от имената на тези хора бяха непознати дори за самия мен, други са живи и ги срещаме всеки ден, но знаем твърде малко за живота им, сподели авторът, който заедно с редактора на книгата Владимир Шумелов представиха сборника пред журналисти. До края на годината предстои и премиера на книгата пред обществеността.

Кореняк търновец,, със забележителен род, бивш спортист, Иван Панайотов е известен не само с любовта си към историята, но и със своето хоби. Той притежава най-голямата колекция със стари пощенски картички от Велико Търново, която съдържа хиляди уникални фотоси от духовната и историческа на България – забележителности, хора, събития,  природни дадености и др. Джовани мечтае да издаде албум със снимки от своята колекция, който да съдържа и справочни справки за всеки от запечатаните обекти.

В сборника „Търновци, прославили България” очерците са по хронологичен ред, според възрастта на героите – от Освобождението до наши дни. Това са хора с различни професионални занимания и житейски съдби, посочи редакторът на книгата Владимир Шумелов. Сред героите са артисти, художници, скулптори – Васил Иванов, Христо Попов, Сашо Филев, Христо и Иваничка Паневи, Снежана Славова, Маргарита Пуева, Христо Гелов  и др. Поети, писатели – Емилиян Станев, Стефан Дичев, Антон Дончев, Радко Радков… Музиканти, певци, диригенти, композитори – Богдана Гюзелева Вулпе, Венко и Спас Венкови, Месру Мехмедов, Мариана Паунова – Алжи, Йордан Капитанов и др. Спортисти – Ангелина Иванова, Петър Тачев, Николай Лечев, Весела Лечева, Красимир Балъков… Д-р Петър Аладжов (икономика), д-р Красимир Методиев (медицина), проф. Иван Попов (технологии) и др.

Прави впечатление, че след заглавието в очерците има и допълнение – квалификация – „първи”, „основател”, „създател” „най-обичан”, „класик”, „номер едно” и т.н. Всички тези хора са част от пъзела на близката ни история и пример за вдъхновение, посочва Владимир Шумелов.

Световно известните тенори Венко и Спас Венкови са сред любимите ми герои, разказа Иван Панайотов. Той припомни малко известния факт, че заради забележителната си кариера като тенор на сцената, Венко Венков е награден от с най-високото отличие за развитие на австрийската култура от президента на Австрия.

Някои от личностите, за които пиша, са имали изключително интересен живот, белязан от житейски превратности, минали са през сериозни трудности, но не са предавали мечтите си, посочва авторът. Живот, достоен за роман, има например любимката на музикална Европа Дорита Бонева. Никой във Велико Търново не знае и за съдбата на Васил Иванов, наричан българския Пикасо – едно от световните имена в керамичното изкуство, който твори във Франция. Неизвестни са и фактите около дипломата Светозар Раев – първият български посланик при Съвета на Европа, правнук на легендарната Бала Бона. Сред героите от книгата е и Месру Мехмедов –диригентът, пред когото се прекланяше  великият Бърнстейн.

Очерците в книгата на Иван Панайтов са за легенди, много необходими днес на обществото ни. Личности, които имат значение за уплътняване на културологичния профил  на историческата и духовна столица на България, а сборникът е книга, която обогатява културния профил на страната ни.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *