ноември 28, 2022

Великотърновецът Манол Лазаров в топ 10 на най-добрите бармани в света

 

26-годишният великотърновец Манол Лазаров записа престижно участие в световния финал за бармани World Class в Сидни, Австралия. Младият болярин успя да влезе в топ 10, а атрактивното състезание е с ранг на Олимпийски игри за бармани, тъй като състезателите са най-добрите представители от цял свят, а съдиите – едни от най-сериозните фигури в индустрията.

Пред списание „Бакхус“ Манол разказва, че преди да се запише за участие, няколко пъти е бил в публиката като зрител. През 2019 г. спонтанно е решил да участва в националния финал на състезанието в един от клубовете в София. Неочаквано за него е спечелил правото да представя България на световното в Сидни, където влиза в най-добрата десетка. Манол се подготвил много старателно, защото това бил последния му шанс – правилата на състезанието са такива, че един барман може да участва само два пъти в живота си.

Финалът се е състоял от 1 предварителен кръг и 4 последващи. Когато Манол разказва за задачите, поставени на всички участници, става ясно, че да си барман не е просто професия, а изкуство, съчетаващо традиции и модерни технологии.

Задачите му били много, а първата – да създаде коктейл, „украсен с добро“. Което ще рече да измисли напитка на основата на марка водка и да я … обвърже с местна инициатива и капка устойчивост! Манол се справил, коктейлът, който приготвил бил нещо като вариация на Tomatini. Втората задача била да се обвържат три напитки с три ценности, третото предизвикателство – да направи модерна класика на основата на популярна марка уиски, а следващото – да създаде вариация на коктейл мартини със съответна марка джин. За целта, освен вълнуваща история, са били нужни съставки и подправки, които да се намерят на всяко място в света. Напитката на Манол била Смаш с мед и девесил, но в Сидни през този сезон не е имало девесил, затова търновецът експериментирал с други билки…

По думите му финалният кръг бил едновременно много забавен, но и доста стресиращ. Трябвало да приготви три коктейла за определено време, но закъснял с две секунди, което му отнело и малко точки в крайното класиране…

А иначе професионалният път на Манол започва случайно. Още като ученик в 11 клас си намира работа като барман в родното Велико Търново. И от местно заведение – стига до другия край на света като човек, намерил своето призвание…

Снимки: Списание „Бакхус“ и интернет

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *