ноември 28, 2022

Сексуални насилници над деца вилнеят все повече в интернет. Във Велико Търново ще бъдат обучени над 1100 подрастващи как да се пазят

С  300 % са се увеличили киберпрестъпленията, включително и срещу деца през последните две години. Причината е, че заради ковид пандемията комуникациите на всякакво ниво – образование, обучение, работа, забавления, се осъществяваше предимно в интернет. За съжаление, децата се оказаха най-потърпевши от това, коментира във Велико Търново Явор Колев, най-популярният у нас експерт по киберсигурност,  бивш  началник на отдел “Киберпрестъпност” на ГДБОП, сега директор на ИТ отдела на ЗК „Лев Инс”.

Колев е в старата столица и региона, където днес и утре се провежда образователната социална  кампания „Пази детето в интернет”. В изминалия първи етап на инициативата екипът е успял  да достигне до 100 000 деца в срещи, организирани в Стара Загора, Ямбол, Сливен, Созопол и др., тази седмица кампанията продължава във Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени и София. Днес  и утре екипът ще се срещне с повече от 1100 деца  от региона, като първата среща е днес в Аулата на ВТУ, а следобед в училищата „Емилиян Станев” и „Вела Благоева”.

Под формата на открит урок в рамките на 45 минути, на децата ще бъде представен специално изработен клип, ще им бъдат посочени кои са основните престъпления в интернет, как да реагират, ако бъдат застрашени от някого. Целта ни е цялата тази информация да достигне и до родителите, които са основен фактор за предотвратяване на престъпленията срещу деца в интернет, каза Явор Колев.

Споделянето с родителите е първата и най-важна крачка, за да може те да реагират, да се направи скрийншот на разговорите с насилника и веднага да бъде уведомена полицията, подчерта експертът по киберсигурност.

Когато  родителите са ограничили достъпа на детето си до социални мрежи, не значи, че то е предпазено, защото най-често разговорите с насилниците се водят в платформите за игри, каза още Колев и даде пример с 9-годишно момиче от София, което в игрова платформа се срещало с уж 11-годишно момче. То започнало да й иска разголени снимки, карал я да прави пред камерата различни действия, като я заплашвал, че ще качи снимките й на общата стена. Един месец продължило насилието, след което я поканил на реална среща . Тя му отказала и той пуснал снимките в интернет пространството. Чак тогава се сигнализирали органите, които задържали насилника – 28-годишен мъж от Пловдив. В платформата той имал четири профила – две на момчета и две на момичета, с общо 960 деца приятели, които принуждавал да му изпращат снимки.

Насилниците са умели психолози, те имат време и по цял ден само това правят.  Обикновено става дума за мъже между 20 и 50 години, но има изключения на 17-18-годишни, както и над 70-годишни, посочи Явор Колев. Сексуалните насилници са със среден до висок социален статус, с различни професии, сред които възпитатели и треньори на деца. В много случаи са самотно живеещи, но има и семейни, и с деца.

Освен патологично състояние, често сексуалните престъпления в интернет срещу деца генерират и печалби, каза експертът. Има организирани престъпни групи извън територията на страната,  които принуждават децата да се събличат пред камерата и после ги изнудват да пращат пари, за да не публикуват техните снимки и клипове в интернет. Другите мотиви са сексуални – например извеждане на детето и злоупотреба с него.

Подобни материали стимулират световното производство на т.нар. детска порнография, бизнес, който генерира милиони долари годишно печалби.  Често  става дума дори за сексуално насилие над пеленачета и кърмачета, което реално убива тези деца, каза Колев.

Между 80 и 100 сигнала на година за сексуално насилие над деца в интернет сме получавали в ГДБОП, когато бях началник на отдела, сподели Колев.  Тази година през март полицията е задържала над 20 такива насилници.

Колев за пореден път подчерта колко е важна комуникацията на родителите с децата, които трябва във всеки момент да знаят какво правят те в интернет. За тези проблеми е необходимо а да се говори непрекъснато и кампаниите да не спират. Идеята ни е да направим с Министерството на образованието учебни програма и часове „Безопасен интернет”, които да бъдат въведени в детските градини и училищата, каза още експертът по киберсигурност.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *