С мълчалив протест отбелязват международния ден срещу насилието над жени

0

 

С мълчалив протест пред съдебната палата във Велико Търново от 18.00 ч. в петък – 25 ноември ще бъде отбелязан международния ден за премахването на насилието над жени.

Организатор на проявата е местната организация на „Демократична България“, като изрично се уточнява, че инициативата не е политическа, но без политическа намеса проблемът няма да се реши.

Според данни на МВР жертвите на домашно насилие в страната о началото на тази година до месец май са 1 738. От тях децата са 409, а жените – 1 194. Според статистики на различни организации най-малко са 19 убитите жени до момента на 2022 година.

През последната година юридическият екип на ДБ работи усилено по темата. От коалицията внесоха и проект за изменение и допълнение на Закона за домашното насилие, който предвижда осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица. С предлаганите мерки се улеснява достъпа до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *