Все още няма глобени за бутафорния ремонт на каменния мост в Дебелец

 

Община Велико Търново до момента не е налагала финансови санкции на участниците в строителния процес на каменния мост на река Белица в гр. Дебелец. Това заяви кметът инж. Даниел Панов в отговор на питане от общинския съветник Елена Чамуркова дали и какви санкции за наложени за ремонта, който разбуни духовете в началото на тази година.

По думите на кмета работният проект за възстановяването на моста е  съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство с изискване обаче да се представи работен проект по автентичната каменна структура на моста, а такъв е внесен в края на януари.

Според Чамуркова обаче през април тази година Инспекторатът по опазване на културното наследство отговаря на запитване, че ремонтът на моста е започнат без съгласуване и „са налице две престъпления, наказанията за които предвиждат парични глоби, лишаване от свобода до 5 години, като е възможно длъжностните лица да бъдат лишени от права по реда на Наказателния кодекс“.

Качеството на ремонта е доста спорно…

 

В отговора си кметът призна, че на 20 май тази година е извършена проверка на обекта от Регионалната дирекция за национален строителен контрол с предписание за спиране на строежа или части от него. Строително-ремонтните дейности и към момента са спрени. След съгласуване на работния проект за консервационно-реставрационни работи по автентичната каменна структура с НИНКН ще се пристъпи към изпълнение на предвидените дейност в частта каменни зидарии и парапети и едва след тяхното приключване мостът ще се въведе в експлоатация. Освен това кметът подчерта, че съгласно условията по договора по авторски надзор възложителят плаща на изпълнителя СЛЕД окончателното приемане на изпълнението. За ВСЯКО КОНСТАТИРАНО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ възложителят има право да наложи неустойка в размер на 4,5% от възнаграждението.

Дали това ще стане –предстои да се разбере. А видно от снимките – ремонтираните плочи вече са компрометирани…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *