Жива охрана ща брани част от парковете на Велико Търново

0

DCIM100MEDIADJI_0173.JPG

 

Колко всъщност са жителите на болярския град?

В бюджета за следващата година община Велико Търново ще предвиди средства за жива охрана в част от парковете на старата столица. Това увери кметът инж. Даниел Панов по време на сесия на общинския съвет на въпрос на съветника Михаил Михалев за вандализма и какви загуби търпи бюджета от посегателства на паркови пространства и мебели.

По думите на инж. Панов ежегодно за ремонт на съоръженията в парковете и детските площадки се усвояват малко над 69 000 лв., но точните щети не могат да се посочат, тъй като ОП „Зелени системи“ не са правили финансова калкулация.

Михалев зададе и още едно питане към кмета, свързано с разминаването на данните за това колко всъщност е броя на жителите на болярския град. Според съветника статистическите данни се разминават с цели 14 000 души, тъй като по данни на НСИ през 2018 г. болярите са били 72 000 души, а през 2021 г. – едва 58 000 човека.

Кметът обаче заяви, че общината се доверява на статистиката на ГД ГРОА, според която населението на Велико Търново е над 71 000 човека. А иначе колко хора живеят в общинския център е динамична величина, която се променя ежедневно, коментира още Панов. По думите му допреди пандемията населението се е увеличавало постепенно като за 2016 г. то е било 71 706 души, а към 2021 г. е било 71 245 жители. Спадът след 2019 г. се дължи на пандемията, той като за цялата минала година в страната се отчита рекордна смъртност и отрицателен прираст от общо 90 000 души. За сравнение – преди сто години, по време на испанския грип, също е регистрирана подобна отрицателна тенденция от общо 87 000 българи.

Така, или иначе, в момента населението на болярския град е малко над 71 000 души, като разминаване с ежемесечните данни се наблюдава във всеки български град, коментира още кметът.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *