С акция „Не премълчавайте – не сте сами!“ във Велико Търново беше отбелязан Международния ден за елиминиране на насилието над жени

0

25 ноември – Международния ден за елиминиране на насилието над жени, беше отбелязан днес във Велико Търново. В парк „Марно поле” представители на Кризисния център за деца в село Балван, Комплекса за социални услуги „Търновград“ и МКБТХ – Велико Търново, разговаряха с граждани и раздаваха балони, флаери и брошки. По този начин социалните услуги в Община Велико Търново се обединиха в информационна акция  под мотото „НЕ ПРЕМЪЛЧАВАЙТЕ – НЕ СТЕ САМИ!“.

407 потребители са преминали през Кризисния център за лица, жертви на трафик и насилие в Балван от 2006 г., когато е създаден. Към момента в Центъра има настанени седем деца, но реално през тази година там са били обслужени 19 случая, посочи Виктория Иванова, управител на социалната услуга.

Статистиката отчита спад на случаите, но причината е, че заради ковид кризата настаняванията в Центъра бяха през по-голям интервал заради осигуряването на изолация, посочи Иванова. Реално жертвите на трафик и различни видове насилие стават все повече.

Все още не сме израснали достатъчно като общество, за да можем да говорим за намаляване на този проблем. Преди всичко  трябва да осъзнаем, че жената не е роб, не е просто домакиня или обект за разплод, колкото и грубо да звучи това, а е личност със свое достойнство, каза Иванова. По думите й през последните години все повече момичета и жени осъзнават в какво са ги превърнали техните „господари” и се опитват да отстояват мнението си, но това никак не се харесва на насилниците. Те се опитват да ги ограничават, за да не дават гласност на това какво се случва.

Случва се момичета да излизат от тук и отново стават жертва на насилие. В момента в Центъра има два такива случаи, посочи Виктория Иванова. За съжаление, тук проблемът е в правосъдието, трябва да се помисли дали нашата правосъдна система дава достатъчно наказания на тези престъпници, кой  и дали въобще работи с тях.  Превенцията е на най-важното нещо, към което трябва да се насочат всички усилия, допълни Иванова.

Насилието няма възраст, в дома и семействата то се увеличава, но все още остава скрито, категорична е Наталия Петкова, управител на Комплекс за социални услуги „Търновград” – блок 1 блок 2. Консултативни услуги, предоставяне на защитена среда, юридически консултации  и други видове подкрепа получават жертвите на насилие в Комплекса.

От създаването му през 2020 г. до момента при нас защита са потърсили 342 лица и това е огромна цифра, казва Петкова. Повечето искат само консултация или среща с юрист, защото все още се страхуват. Към момента в социалната услуга са настанени десет човека – предимно жени и деца. Всички са жертви на домашно насилие – психическо и физическо. Един от мъжете, жертви на брутално насилие, дори е получил заплаха за убийство.

От години полагаме големи усилия, за да има все по-голямо доверие към нас и към възможностите, които предоставяме с квалифицирана  специализирана  подкрепа на жертвите на насилие в многобройните услуги, посочи Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново, която също се включи в акцията. Важно е не само днес, когато отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието над жени, да говорим за този наболял проблем, а всеки ден, ежечасно да работим за превенцията на това уродливо явление, каза още Димитрова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *