Над 200 пострадали от домашно насилие са получили правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна  

0

Адвокати ще пътуват до мястото, в което се намира пострадалият,  за да му дадат консултация

Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години.

В полза на някои от жертвите вече има издадени от съда ограничителни заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в кризисни центрове и с помощта на адвокатите водят дела за родителски права. Това отчитат от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в  Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Общо 40 адвокати, съвместно с ромски медиатори, обикалят отдалечените населени места и ромските квартали в трите области, така че максимално да скъсят дистанцията с хората, които имат нужда да защитят правата си, но не знаят как.

Мобилните групи са сформирани от НБПП в изпълнение на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„Не са редки случаите, в които пострадалите не възприемат като насилие, а като форма на заслужено наказание посегателствата върху тях. Една от важните ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят защита“, сподели  ръководителят на проекта адв. Диляна Гитева.

Именно това е причината да се организират обучения в местните училища, в които дейно участие вземат и ромските медиатори, работещи по проекта.

„Националното бюра за правна помощ организира срещи с местните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе създаване на пилотен координационен механизъм в защита на жертвите по полов признак. Така се синхронизира дейността на адвокатурата, МВР, съда, прокуратурата и социалните служби срещу домашното насилие“, информира председателят на НБПП Наталия Илиева. Една от целите е всеки сигнал за домашно насилие, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да определи адвокат да отива на място и да консултира пострадалия.

С решение на НБПП от 29 юни т.г., всички адвокати, които работят в регионалните центрове за консултиране към адвокатските колегии, могат да дават консултации на пострадалите от домашно насилие и извън центровете, на място в РПУ-тата, кризисни центрове или други институции.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *