Овехтели снежни човеци на входа на Коледния базар възмутиха великотърновци

0

 

Дни преди да отвори Коледният базар в парк „Марно поле“ във Велико Търново монтираните фигури на двама снежни човеци провокираха иронията, недоволството, но и остроумието на търновци в социалните мрежи. Потребителката на една от най-големите групи – Пламена Мирчева, пусна снимка с шеговито-наивния пост:

„Господин Снежко и госпожа Снежка – внасят радост и настроение! Но какъвто ни града, такъв им е и цвета – малко мръсни, горките невръстни!“

/Оригиналният правопис е запазен/

Веднага заваляваха и майтапчийските коментари от типа: „беднотия“, „те са от Живково време“,
„доста мръснички са“, „Снежко сигурно е с дископатия“, „пеш са слезли от Арбанаси, чак се е изкривил милия“, „изглеждат ужасно, толкова ли не могат да заделят пари за нещо ново“ и т.н.

Отвъд шегата темата за коледната украса на Велико Търново всяка година провокира безкрайни дискусии „за“ и „против“. Нека припомним, че през далечната 2013 г. старата столица бе обявен за един от градовете с най-атрактивна коледна украса в цялата страна – тогава с над 100 светещи фигури и близо 1000 светещи елементи, както и с 8-метрова изкуствена елха пред сградата на кметството.

През 2019 г. дори коледната украса, „грейнала“ още през октомври, провокира съветническо питане за цената на тока. Уви, сега, заради скъпите цени, инфлацията и насложените кризи, пищните светлини ще останат в миналото. Преди четири години стана ясно, че за 2019 г. токът, използван за коледна украса, е струвал на данъкоплатците близо 6 000 лв. Тогава кметът Даниел Панов бе категоричен, че месечна поддръжка на коледната украса не се прави. Извършва се еднократен ремонт преди монтажа, като за 2017 г. например разходите за това са били малко над 4 000 лв. , за следващата те вече са нараснали на над 5 800 лв., а за 2019 лв. – на внушителните 15 426 лв. Инж. Панов бе категоричен пред Общинския съвет, че коледната украса се харесва, както на туристите, така и на жителите на болярския град. На обвиненията, че част от украсата е кичозна, той заяви, че това са напразни обвинения в проява на лош вкус, а за нея няма и допълнителни разходи в бюджета.

Само че… остарелите и изцапани фигурки на „Снежко“ и „Снежка“ на входа на базара, очевидно на се харесват на търновци.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *