Инициативен комитет издига кандидатурата на проф. д-р Христо Бонджолов за почетен гражданин на Велико Търново

0

Инициативен комитет предлага проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил Методий”, да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

Това обявиха днес членовете на комитета, председателстван от  проф. д-р Димитър Димитров. В състава му влизат още проф. дн Вихрен Бузов, проф. д-р Николай Кънев, доц. д-р Марияна Николова, доц. д-р Владимир Владов, доц. д-р Светослав Стефанов, д-р Александър Узунов и Камен Алексиев като представител на гражданската квота.

Основен мотив на комитета е огромният принос на проф. д-р Христо Бонджолов за утвърждаването на ВТУ като авторитетен, престижен и модерен университет, оказал съществена роля а развитието на съвременния облик на Велико Търново като културно и просветно средище. Цялостната му научноизследователска, преподавателска и административна работа, социално отговорната му дейност като ръководител на уважавана държавна институция и един от най-крупните работодатели в цялата община, са сред другите мотиви за предложението. От комитета изтъкват също личното участие и активната гражданска позиция на проф. Бонджолов за утвърждаването на Велико Търново като историческа и духовна столица на България.

Благодарение на дейността на проф. Бонджолов като ректор на ВТУ бяха повишени позициите на университета и неговите професионални направления в рейтинговата система на професионалните направления у нас. От много години хуманитарните науки трайно заемат втора позиция след Софийския университет, като с някои от историческите науки дори се мерим с него, посочи проф. Вихрен Бузов. Педагогическите направления, които бяха назад, също излязоха на втора позиция. Непрекъснато се повишават оценките в акредитацията на професионалните направления в докторските програми, със 70 стотни е скочила например оценката за направление „Право”, посочи проф. Бузов

Проф. Кънев подчерта ролята на проф. Бондолов за развитието на Велико Търново като общност. Всички си спомняме къде беше ВТУ  преди осем години. За този период проф. Бонджолов не само успя да стабилизира университета. В момента той е проспериращ не само като научно-изследователски и академичен център, но стои изключително стабилно и като икономическа структура, а това много важно за Велико Търново. Стотици, хиляди хора работят и изкарват прехраната си от тук, а заплатите през последните две години са скочили повече от два пъти. Заетите във ВТУ, заедно с тези над 12 000 студенти които имаме, захранват всяка година икономиката и потреблението  с десетки милиони левове, каза проф. Кънев. Това е един от най-сигурните източници на финансов оборот в рамките на града и общината. От тази гледна точка всичко, което е направил проф.  Бонджолов като ректор, е от огромно значение града, допълни той.

Камен Алексиев като представител на гражданската квота посочи и някои от чисто личностните качества на проф. Боджолов. Повече от 30 години го познавам и мога да твърдя, че той освен като успешен ректор и учен, е и прекрасен съпруг, баща и дядо, с почит към родителите си. Алексиев подчерта, че като най-дългогодишния ръководител на Международния семинар по български език и култура във ВТУ, проф. Бонджолов се ползва с огромен авторитет и сред всички участници в семинара от цял свят.

Александър Узунов каза, че проф. Бонджолов има десетки примери, в които се е застъпвал за младежки инициативи и политики, стимулирал е творческото и нестандартно мислене на младите хора. Винаги е насърчавал мадежите да вземат нещата в свои ръце и че най-важно е да отстояваш себе си, независимо срещу кого и срещу какво стоиш. Ректорът е и пример как се защитава активна гражданска позиция, особено когато се касае за академизма.

От инициативния комитет припомниха и ролята на ректора за разкриването на първия филиал на университета зад граница – в Северна Македония, както и за провеждането на стотици научни форуми и събития от световно ниво в университета. Огромна и е неговата заслуга за българските общности зад граница, а именно подкрепата на дейността на българските училища в чужбина.

Предложението на инициативния комитет ще бъде внесено до две седмици във Великотърновския общински съвет, който трябва да реши дали на 22 март 2023 година проф. Бонджолов ще се присъедини към плеядата от достойни личности – почетни граждани на Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *