Президентът на Република България Румен Радев откри 20-то издание на „Българската Коледа“ от Велико Търново

0

Президентът на Република България Румен Радев откри 20-то юбилейно издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ от Велико Търново. Държавният глава, който е патрон на кампанията, придружен от съпругата си Десислава Радева и здравния министър д-р Асен Меджидиев дадоха старта и от Многопрофилната областна болница „Д-р Стефан Черкезов“, където бяха посрещнати от изпълнителния директор на здравното заведение д-р Красимир Попов, областния управител инж. Георги Гугучков и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Президентът и съпругата му разгледаха отделението по неонатология и детското отделение в новия корпус на областната болница и бяха впечатлени от условията и грижите за малките пациенти.

„Събрали сме се, за да обявим началото на новото издание на една благородна кауза, превърнала се в традиция. Избрах да го направим точно тук, в една болница с повече от 150-годишна история, едно от водещите звена и част от гръбнака на здравната ни система. Болница, която се гордее с отдадените на пациентите специалисти, посветили живота си на най-хуманната професия. Точно тук, където всяка година се полагат грижи за хиляди деца, нашият призив ще звучи силно и истински. Защото „Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече“, изтъкна в словото си президентът Румен Радев.

По думите му инициативата ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия капитал, каквото е здравето на децата и израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото обединява хора с различни професии, образование и социално положение.

„Хиляди са добродетелните българи, които стоят зад тази инициатива – учредители, дарители, медии, разпространители на идеята. Но най-важното за успеха на всяка една дарителска инициатива е доверието в нея. А това доверие зависи от хората на края на дарителския акт. В случая това сте вие – българските лекари. Благодаря ви за спасените детски животи, за грижата за нашите деца, за рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства, за повишаването на доверието в инициативата. Благодарение на тази инициатива все повече български лекари работят със съвременна, високо технологична апаратура и разширяват своите възможности да прилагат съвременни методи за диагностика и лечение“, подчерта държавният глава.

И отчете резултатите от миналогодишното издание на инициативата, когато е събран рекорден бюджет от над 3 млн. лв. Подпомогнати са 517 деца с тежки хронични заболявания и е дарена апаратура на 22 лечебни заведения в цялата страна. 20-то издание на „Българската Коледа“ е посветено на деца с редки генетични заболявания.

Областният управител инж. Георги Гугучков също поздрави организаторите на кампанията. Той изтъкна, че за жителите на областта е изключителна чест и отговорност да бъдат символичен неин домакин.

„Всяка година „Българската Коледа“ помага на стотици деца като  обединява усилията, добротата и милосърдието на много хора, организатори и институции. Това превръща благородната инициатива в традиция, в еманация на най-доброто от националния ни бит и душевност. Да помагаш на нуждаещите се е белег на зрялост и солидарност“, подчерта областният управител. Инж. Гугучков увери, че като институция Областна администрация ще покаже ангажираност и съпричастност и ще бъде достоен партньор на инициативата.

Приветствие отправи и здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му тази кампания трябва да задейства всички механизми, така че изразът „демографска криза“ да не се спомената.

„Ще положа всички усилия да заделим средства от Министерството на здравеопазването и от държавата за увеличаване на ресурса за детско здравеопазване. То е част от нашата национална сигурност, защото децата са нашето бъдеще“, увери още здравният министър.

„Великотърновци сме хора с добри сърца, които винаги сме подавали ръка на човек в нужда. Днес сме горди, че 20-а кампания „Българската Коледа“ започва в историческата и духовна столица на България, каза и кметът Даниел Панов.

Проф. Виолета Йотова от инициативния комитет на кампанията изтъкна, че вече 20 години „Българската Коледа“ помага на семейства на деца в нужда, които не могат да получат обичайната помощ по регламентираните модели. Също от двадесет години светът и Европа са се обърнали към проблемите на хора с редки заболявания, стремейки се да създадат по-добро бъдеще и живот за тях, посочи проф. Йотова.

Официалната церемония по откриването на кампанията приключи с изпълненията на млади таланти, след което държавният глава, здравният министър, областният управител и кметът на Велико Търново проведоха среща с ръководството и екипа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *