Без грипна и “дървена ваканция” в областта

0

 

Във Великотърновска област няма опасност от грипна или „дървена“ ваканция, а три месеца след началото на учебната година учебният процес върви нормално. Това увери началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева на работна среща при областния управител инж. Георги Гугучков.

Ако респираторните заболявания обхванат до 30% от учениците в една паралелка, болните и карантинираните ще преминат на дистанционно обучение, но в момента ситуацията е относително спокойна и няма сигнали от училищата в областта. На онлайн режим би се преминало и при проблем с горивото, така че да не се губи от учебния процес, но отопление е осигурено навсякъде, бе категорична инж. Личева. Преди началото на учебната година за една от детските градини в град Долна Оряховица е имало опасения, че то няма да стигне за целия зимен сезон, но проблемът вече е отстранен. Във връзка с аварията по част от топлопреносната мрежа във Велико Търново – Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица ще работи с намалени часове от по 35 минути до отстраняването на проблема, информира още началникът на РУО.

Инж. Личева съобщи, че вече е започнала подготовката за план-приема през следващата учебна година. Предстои среща с директорите на училищата за дуалната форма на обучение. Разпратени са и писма до работодателските организации в областта кои учебни институции ще правят прием, за да може при необходимост работодателите да се обръщат или към тях, или към Регионалното управление на образованието.

Усилено се работи и по механизма за сътрудничество между институциите за обхващане на децата в системата на училищното образование. Екипи от преподаватели, социални работници и полицейски служители са актуализирали списъците и статуса на такива деца, а за последния месец в образователната система в областта са върнати 16 ученици. Малко над 15 са децата на украинските бежанци, които в момента посещават детски градини и училища в област Велико Търново, стана ясно още по време на срещата.

Продължава процесът по изграждане на STEM среда. Всяко учебно заведение в областта ще получи средства от Плана за възстановяване и устойчивост, увери още инж. Личева. За целта училищата ще трябва да разработят самостоятелни проекти, а не да разчитат на фирми, които вече предлагат готови технологични решения. Те обаче са много скъпи и не са подходящи, предупреди тя. И поясни, че в момента в региона в 14 учебни заведение вече има изградени STEM- центрове, като за дооборудването им също са предвидени финанси.

В общините Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов вече е въведен  електронен прием на първокласници, а в старата столица предстои приемането и на наредба за електронен прием в детските градини. Недостиг на места в забавачките няма, увери още инж. Личева.

Тя допълни, че в РУО подготвят голяма Коледна изложба от картички на ученици от цялата област. Върви подготовката и на Коледен концерт, който ще се проведе в края на декември в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново.

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *