февруари 4, 2023

„Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс репетират във великотърновския театър

Красивата семейна драма „Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс репетират артистите от драматичния състав на великотърновския театър. За новия спектакъл е поканена гост-режисьорът Надя Панчева. Над сценографията работи Ясмин Мандели, а музиката подготвя Петър Атанасчев.
В постановката, която ще се играе в камерна зала, участват актьорите Стефка Златкова, Никол Бойчева, Боян Фърцов и Кирил Милушев.
Премиерата на „Стъклената менажерия“ е в навечерието на коледните празници – на 21 декември. С афиша на новото заглавие се е заела Силвия Николова, която е третокурсничка в специалност „Графичен дизайн“ на Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя спечели трета награда в конкурса за афиш, организиран от театъра и катедрата по графичен дизайн и визуална комуникация.
Още с появата си на сцената на Бродуей през 1945 г. пиесата „Стъклената менажерия“ печели наградата на американската критика, а на нейния автор си осигурява репутацията на един от най-великите съвременни световни драматурзи. „В основата на процеса на търсене в новата постановка на великотърновския театър стои темата за психологическата травма на главния герой Том, който е заставен да се връща отново и отново към кошмарните последни дни, прекарани с майка му Аманда и сестра му Лора в тесния им апартамент. Светът, който обитават персонажите, е силно изкривен и илюзорен. Те са се затворили в своята малка крепост и контролират събитията, които им се случват, през апатия или ги обличат в лъжи, за да са по-лесни за приемане. В тази среда се появява и един външен за семейството човек, който е поканен с мисията да стане мъж на Лора. В крайна сметка, той фатално преобръща реда и контролираните досега процеси на деструкция и у тримата персонажи“, разказва режисьорът Надя Панчева.
Тя сподели, че в спектакъла ще участват и музиканти от театъра. Този камерен състав с музика на живо изолира средата от външни средства и прави преживяването на зрителя още по-интимно.
Надя Панчева е завършила режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Пламен Марков. В професионален план вече има реализирани постановки както в държавния, така и в независимия театрален сектор. Някои от тях са “Чудо” от Иван Радоев в ДКТ “Иван Радоев” – Плевен, “Невинно малко убийство” по Жан-Пиер Мартинез в Театър „София“, “На чисто” от Нийл Лабют – копродукция на ОДТ “Апостол Карамитев” и City mark art centre, “Разбиване” по Нийл Лабют – продукция на SPAM STUDIOS, “Олеанна” от Дейвид Мамет в ОДТ “Любомир Кабакчиев” – Казанлък. За спектакъла “Разбиване” на фестивала “Отело” в Гостивар, Македония Надя спечели награда за най-добър режисьор и най-добра постановка.
На снимките е режисьорката Надя Панчева и актьорите, които участват в спектакъла.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *