Фотоси, оръжия, униформи и медали от Балканските войни впечатлиха ученици и учители в Езикова гимназия (СНИМКИ)

0
Повече от 200 експоната са включени в изложба, посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни. В Профилираната езикова гимназия грижливо и тематично подредени са фотографии, униформи, наградни знаци, армейско оборудване и лични вещи на участници – войници и офицери – от всички воюващи държави. „Темата за Балканските войни се изучава в 10 клас, но се надявам интерес към експозицията да проявят ученици на различна възраст. С нея даваме възможност да се докоснат до автентични артефакти и да се пренесат във времето назад до едно от най-значимите събития от борбите за национално обединение“, каза инициаторът за събитието учителят по история и цивилизации Йончо Боянов.
rbt
Сред най-интересните експонати са снимка на двама български войници – артилерист и гвардеец – в Одрин след превземането на града. Любопитна подробност е, че фотографии на гвардейци с бойна униформа се срещат много рядко, защото най-често позират с парадна. Представена е и пушка „Мартини“, използвана още в Руско-турската освободителна война и добила популярност с израза „на турците им се разтрепераха Мартинките“.
Учениците ще имат възможност да видят лични вещи на сръбски, румънски, гръцки и турски офицери, походна мастилница, сгъваеми прибори за хранене с чаша, американска самобръсначка, ножичка за подстригване на мустаци, фенерче, което продължава да функционира, униформа на войник и офицер от 18-ти Етърски пехотен полк, картичка на 20-ти Добруджански полк. Двата полка са от Търновския гарнизон и под шефството на цар Фердинанд (18-ти Етърски), и княз Кирил Преславски (20 – ти Добруджански).
Експонатите в изложбата, подредена в ПЕГ „ Проф д-р Асен Златаров“, са грижливо събирани и съхранявани от членове на местния клуб „Традиция“. Откриването уважиха председателят Николай Цонев и представители на организацията.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *