февруари 4, 2023

Изграждат площадка за разделно събиране на отпадъците в село Ресен

 

Площадка за разделно вече ще има най-голямото населено място в община Велико Търново – село Ресен. За обекта е издадена виза от главния архитект, има положително становище от РИОСВ, осигурен е бюджет и е сключен договор за изпълнението й с фирма „МСД-98“ ООД.

След направата на площадката ще бъдат доставени контейнери за събиране на различните видове отпадъци, а кметството в Ресен ще осигури служител, който ще отговаря за дейностите на площадката. След назначаването му теренът ще бъде регистриран в Националната информационна система за отпадъци. Освен това ще бъде поставен фургон за административните нужди и кантар след като бъде осигурено електрозахранване. Площадката ще заработи в началото на следващата 2023 година.

До изграждането й се стигна благодарение на Инициативен комитет по проблемите на отпадъците в село Ресен. 57 доброволци от изпратиха подписка за изграждането на площадката до съответните институции. Те се мотивираха с факта, че Ресен и най-голямото село в общината, оживено е и в него има работещи предприятия и институции. Поради гъстото население и отдалечеността от общинския център в живописната долина на двете реки са се образували множество незаконни сметища за строителни отпадъци, които застрашават екосистемата.

От Инициативния комитет казват още, че през последната година са инициирали множество доброволчески акции за почистване, но устойчиво решение би се намерило само със съдействието на институциите. За целта ресенчани са провели среща с директорите на РИОСВ и екоотдела в общината, които са проявили разбиране и експедитивност. След положителната развръзка на проблема местните хора са готови да се включат с доброволен труд и съдействие, за да може площадката за разделно събиране да заработи. Остава обаче другият нерешен проблем на селото, свързан с безводието…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *