февруари 4, 2023

Над 100 представители на местната власт дискутираха отговорностите на Общинските съвети по устройство на територията

Над 100 представители на местната власт дискутираха по темата „Отговорности на Общинските съвети по Устройство на територията“. Обучителният семинар се проведе на 2 декември в Арбанаси по решение на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България /НАПОС-РБ/. На форума присъстваха председатели, общински съветници и служители в звената.
Председателят на Асоциацията и председател на Великотърновкския общински съвет Венцислав Спирдонов приветства участниците в семинара.
На откриването на събитието присъстваха Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, както и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
„Темата, която от доста време вълнува местната власт, е децентрализацията. Надявам се, че както до сега, така и занапред НСОРБ и НАПОС-РБ ще сме все така обединени в каузи, които реално помагат в работата на местната власт. Всички виждаме напоследък, че политическата обстановка у нас не само, че не помага за местното самоуправление, но и много пречи. Към това се добавят икономическата, социалната, а и политическата криза, която вече година и половина тресе държавата. Това, което НАПОС-РБ и НСОРБ правим е, че не се делим по цветове и партийна принадлежност, а работим за местната власт, която е най-близо до гражданите като решаваме техните проблеми най-бързо. Политиците трябва да вземат пример от местната власт как се работи в трудни времена“, заяви пред аудиторията Даниел Панов.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев разказа пред присъстващите за дейността на държавната медия и ролята и за вярното, точното, навременното и бързо отразяване на събитията от всички населени места в страната. Той заяви пред местните парламентаристи, че имат възможност да популяризират дейността си като споделят информация от работата на Общинските съвети, която своевременно ще бъде публикувана в медията.
По време на семинара бе разисквана проблематиката, свързана с Общинския съвет и взаимодействието му със ЗУТ“ като лектор по темата бе д-р арх.Драгомир Йосифов.
Във втория панел на форума участва и Валенти Йовев, директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър до 2015 г. и зам.министър на МРРБ в периода 2017-2021 година. Той говори пред аудиторията за ролята на Общинските съвети при процедирането на общите и подробни устройствени планове-начините за изменение, както и законовите изисквания.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *